Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın; “Biz sa­dece havalimanı değil, bir zafer anıtı inşa ettik” dediği İstanbul Havalimanı yine Cumhurbaşka­nı’nın deyimiyle, “ülkemizin yüz akı” bir proje. Dünyanın en büyük havalimanı projesi olan İstanbul Hava­limanı’nın 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabı Cumhuriye­timizin 95. kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Açılış törenine birçok ülke devlet ve hükümet başkanı düzeyinde katılım sağlandı. Ancak; 95. yıldönümünde Cumhuriyetimize en büyük armağan olan bu dev eserin açılış törenine kendisini Cumhuriyet’in sahibi gibi gören CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıl­maması üzüntü vericiydi. İstanbul Havalimanı’nın 1. fazı 42 ay gibi dünyada rekor sayılan bir sürede tamamlandı. 2023 yılında tüm etapları tamamlandığında 200 milyon yolcuya hizmet verecek olan İstanbul Havalimanı, Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 5’ini karşılayacak. Havalimanı tam kapasiteyle devreye girdiğinde direkt ve dolaylı olarak 1 milyona yakın bir istihdam oluşturacak. 29 Ekim’de açılışına benim de şahitlik ettiğim ve ülkem adına gurur duyduğum İs­tanbul Havalimanı’nın Türkiye’ye ve bütün dünyaya hayırlı olmasını diliyorum ve başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere bütün emeği geçenleri yürekten kutluyorum.

TÜRKİYE’NİN MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından günümüze kadar geçen süreçte özellikle savunma, havacılık ve uzay sanayiinde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak ve milli teknolojiyi öne çıkaracak projeler geliştirildi. Savunma sanayiinde yüz­de 15’lerde olan yerli üretim oranı bugün neredeyse yüzde 75’lere yaklaştı. Türkiye artık kendi tankını, uçağını, helikop­terini, uydusunu ve insansız hava araçlarını üretiyor. Tabii bu gelişmeler Türkiye’yi pazar olarak gören başta ABD olmak üzere birçok ülkeyi de çılgına çeviriyor. Türkiye’nin milli tek­noloji ve milli markalaşma hamlesinin gerçek mimarı Cum­hurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Erdoğan, geçtiğimiz ay sonu Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları açılış töreninde yaptığı konuşmada çok önemli mesaj verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı şu: “Teknolojiyi üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktan başka çıkar yolumuz yok.” Sayın Cum­hurbaşkanı’nın bu görüşüne katılıyoruz. Cumhurbaşkanı Er­doğan’ın başlattığı milli teknoloji hamlesini kasım sayımızın kapak konusu yaptık.

KASIM AYINDA İKİ ÖNEMLİ FUAR

Kasım sayımızda kapağa taşıdığımız bir başka konu MÜ­SİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın yaptığı açıklama. Kaan, MÜSİAD olarak “yenilikçi finansal projeler” ürettikleri­nin ve “Meselemiz Türkiye” diyerek yola çıktıklarının da altını çiziyor. 21-24 Kasım tarihleri arasında 17. MÜSİAD EXPO Fu­arı İstanbul’da gerçekleştirilecek. MÜSİAD’ın Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan ile bu konuda özel röportaj gerçekleştirdik. Adnan Bostan, fuara 100’e yakın ülkeden 10 bin civarında yabancı işadamı ve 40 bine yakın fir­manın katılacağını açıkladı. MÜSİAD EXPO fuarları her yıl giderek daha çok gelişme gösteriyor. Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, hedeflerinin MÜSİAD EXPO’yu bütün dünyaya taşımak olduğunu söylüyor.

14-16 Kasım’da İstanbul’da bir başka önemli fuar daha ger­çekleştiriliyor. Logitrans Transport Lojistik Fuarı, yurtiçi ve yurtdışından lojistik firmalarının buluştuğu önemli bir arena ni­teliğini de taşıyor. Ekovitrin kasım sayısında lojistik sektörüyle ilgili çok özel bir dosya hazırladı. Bu konuda emeği geçen Ha­run Reşit Tığlı arkadaşımızı kutluyorum. Türkiye lojistik sek­törü bugün 372 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 12’sini oluşturuyor.

DÜNYANIN ZİRVESİNDEKİ TİCARET ODASI

136 yıllık geçmişe sahip olan İstanbul Ticaret Odası (İTO), 1882’de 17 üyeyle kurulmuş. Bugün 422 bin üye sayısıyla dün­yanın Paris’ten sonra 2. büyük ticaret odası konumunda. İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Av­dagiç, bu özel röportajda İTO’nun bugün geldiği noktayı, yap­tıkları faaliyetleri ve hedeflerini Ekovitrin’e anlattı. Röportajın ayrıntıları Kasım sayımızda.

TURQUALITY İLE MİLLİ MARKALAŞMA

Dr. Salim Çam, Turquality konusunda Türkiye’nin önde ge­len uzman ve akademisyenlerinden birisi. Yönetim Kurulu Baş­kanı Progroup Uluslararası Danışmanlık firması, danışmanlık yaptığı firmalarımızı Turquality programıyla global pazarlarda markalaşmaya hazırlıyor. Kasım sayımızda Dr. Salim Çam ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Dr. Salim Çam, Turquality ek­seninde “Milli ve Yerli Markalaşma”yı Ekovitrin’e anlattı.

Önümüzdeki ay yine özel röportajlar, dosyalar ve haberlerle dopdolu bir Ekovitrin ile buluşmak üzere. Saygılarımla.