TEKİRDAĞ (AA) - Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan ihracat rakamlarına göre, Tekirdağ’ın bu yılın haziran ayında 61,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek bölgesinde en yüksek ihracatı gerçekleştiren il olduğunu belirtti. 
Genel Sekreter Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, TİM'in açıkladığı rakamlara göre Tekirdağ'ın haziran ayında 61,1 milyon dolarlık, bu yılın ocak-haziran döneminde ise 320 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bölge illeri arasında en yüksek ihracat yapan il olduğunu ifade etti. Şahin, Tekirdağ'dan yapılan ihracatın bir önceki ocak-haziran dönemine göre yaklaşık 62 milyon dolar azaldığını da kaydetti. 

Şahin, Kırklareli'nin bu yılın haziran ayında 19,7 milyon dolarlık, ocak-haziran döneminde ise 118,6 milyon dolarlık ihracat yaptığını, bu ilden yapılan ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre 5,5 milyon dolarlık artış meydana geldiğini aktardı. 

Edirne'nin, bu yılın haziran ayında 2,4 milyon dolar, ocak-haziran döneminde ise 19,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Şahin, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını 2,1 milyon dolar artırdığını bildirdi.  

Bölge illerinin ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında bu yılın haziran ayı itibarıyla Edirne'nin en çok Bulgaristan'a ihracatta bulunduğuna işaret eden Şahin, şu bilgileri verdi: 

"Edirne'nin ihracat yaptığı ülkeleri, Bulgaristan'ın ardından Bosna-Hersek, Hong Kong, Tayland ve Filipinler takip etti. Kırklareli'nin bu yılın haziran ayı itibarıyla en çok ihracat yaptığı ülke ise Romanya oldu. Romanya’yı Litvanya, Azerbaycan-Nahçıvan, Kırgızistan ve Nijerya izledi. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke, Almanya oldu. Tekirdağ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu dikkat çekti.”

Şahin, TÜFE’de Türkiye geneli yıllık enflasyonun yüzde 7,2, bölgede ise yüzde 6,48 olarak gerçekleştiğini ve yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) bu yılın haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,25 oranında artış gösterdiğini kaydetti.