Birleşmiş Milletler (BM), Sri Lanka'da 26 yıl süren iç savaş sırasında gerçekleşen şiddet olaylarının ve savaş suçu iddialarının araştırılması için özel bir mahkemenin oluşturulmasını istedi.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki şiddet olaylarının cezalandırılması ve adaletin yerini bulması için uluslararası avukatlar, savcılar, hakimlerden oluşan özel bir karma mahkemenin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Zeyd, "Araştırmalarımız, 2002-2011 yılları arasında Sri Lanka'da ürkütücü boyuttaki suç ve insan hakları ihlallerini ortaya çıkardı. Bu suçlar arasında rastgele bombalama, yargısız infaz, cebri kaybolma, işkence, cinsel şiddet, çocukların askere alınması gibi suçlar bulunuyor" dedi. 

BM İnsan Hakları Ofisi'nin Sri Lanka raporunun önemli bulgular içerdiğinin altını çizen Zeyd, ülkedeki şiddet olaylarının, uluslararası toplumun en önemli suçlar olarak değerlendirdiği olaylar arasında olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.

BM'nin raporunda, Sri Lanka'nın, Tamil siyasetçileri, insani yardım çalışanları, gazeteciler ve sivillerin, Sri Lanka güvenlik güçleri ile onlarla birlikte çalışan silahlı grupların kurbanı olduğu belirtildi.

Sri Lanka ordusu ve Tamil Kaplanları arasındaki çatışmalar, 2009 yılında Tamil Kaplanları'nın yenilgisiyle sona ermişti.

BM'ye göre, ülkede 26 yıl süren iç savaşta yaklaşık 40 bin Tamil öldürüldü. Ülkedeki bu çatışmalar sırasında toplam 80 bin insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.