BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün, Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 97. yıl dönümünde Bakü Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinin düzenlediği törene, büyükelçi İsmail Alper Coşkun, askeri ataşe Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, büyükelçilik müşavir ve çalışanları, Azerbaycan'daki Türk kurumlarının temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunun ardından törende büyükelçi Coşkun, Şehitlik Anıtı'na çelenk sundu. Temsili şehit mezarlarına da karanfil bırakan Coşkun, daha sonra şehitlik anı defterini imzaladı. 

Deftere, "Azerbaycan'ın bekası uğrunda omuz omuza çarpışırken yapılan fedakarlıkları yad etmek üzere, bir kez daha şehitlerin manevi huzurunuzda bulunduklarını" yazan Coşkun, şehitlerin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz ilişkilerin mimarları olduğunu kaydetti.

Ulu Önder Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir" sözlerine atıfta bulunan Büyükelçi, şu ifadeleri kullandı:

"Ülkelerimizin birlik, beraberlik ve kardeşliği böyle güçlü bir temel üzerine kurulmuştur. Kardeş Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna şehadeti vazife bilip yaptığınız bu büyük fedakarlık, 97 yıl sonra bile Azerbaycanlı kardeşlerimizce minnetle anılmaktadır. Sizlerin huzurunda bu vesileyle, Azerbaycan'ın her bir köşesinde yatan Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri başta olmak üzere, Türkiye ve Azerbaycan'ın tüm şehitlerini, her iki ülkenin bağımsızlık mücadelesinde fedakarlıklarını esirgemeyen  kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Bir mukaddes emanet olarak kucaklandığınız bu kardeş topraklarda rahat uyuyunuz. Aziz ruhlarınız şad olsun."

Büyükelçi ve beraberindekiler daha sonra yakınlıktaki Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret etti. 

- Kafkas İslam Ordusu

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde savaştı. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan'a doğru sefere çıktı.

Gence'ye 25 Mayıs 1918'de ulaşan Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı.

Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için bin 130 şehit verdi.

Azerbaycan'ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba'da birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.