AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Bakanlığı İzmir Temsilciliği’ni açtı. Bakan Bozkır, temsilcilik sayesinde İzmir'e kullandırılan kaynağın bir kaç misline çıkabileceğini söyledi.
Kordonboyu üzerindeki İzmir Liman Başkanlığı binasında kurulan temsilciliğin açılış törenine katılarak bir konuşma yapan Bozkır, İzmir’deki temsilcilik açılışının kendisini çok memnun ettiğini, törene vali, belediye başkanı, yerel yöneticiler ve meslek örgütü liderlerinin katılımının projenin önemini gösterdiğini söyledi.

AB üyeliğinin sadece bir örgüte üyelik değil insanların günlük yaşamlarını etkileyen unsurların gelişimine büyük katkı sağlayan bir mekanizma olduğuna işaret eden Bozkır, aynı zamanda fonlar yoluyla maddi katkılar sağlayan yönlerinin de bulunduğunu kaydetti.

AB ile imzalanan son çerçeve anlaşmasıyla bugüne kadar sağlanan 4,7 milyar liraya ilave olarak 2020 yılına kadar 4,5 milyar liralık bir kaynağın daha kullanıma açık olacağını söyleyen Bozkır, bu kapsamda değerlendirilecek projelerin doğru bir şekilde seçilmesinin önemli olduğunu anlattı.

İzmir’e bugüne kadar bin 500 proje ile 59,5 milyon avro imkan sağlandığına işaret eden Bozkır, “Bu ofisin açılmasıyla birlikte bu kaynağın bir kaç misline çıkması ve bunlardan İzmir insanının yararlanması, tarihi ve kültürel zenginlerinin geliştirilmesi mümkün olacak” dedi.

Ulusal Ajans bünyesinde yürütülen program kapsamında 600 milyon avro kaynak harcanarak 400 bin insanın faydalandırıldığını, 300 bin gencin eğitim görme imkanı bulduğunu dile getiren Bozkır, bu kapsamda ilçesinden hiç çıkmamış insanların dahi mesleğiyle ilgili Avrupa’da eğitim görme imkanı yakaladığına dikkati çekti.

Gelecek dönemde bu kapsamda kullanılacak 880 milyon avroluk daha kaynağın bulunduğuna işaret eden Bozkır, bundan 500 bin insanın yararlandırılacağını bildirdi.

Bozkır, şöyle konuştu:

“Avrupa’dan gençler buraya bizim gençlerimiz de oraya gidecek. İçinde bulunduğumuz dünyada, radikalizm ve terörün bir araya geldiği, insanların öldürüldüğü bir ortamda en güzel çare insanların kültürlerin bir araya gelmesidir. Bu radikalizme, teröre dünyayı bekleyen sorunlara karşı elimizde bulunan en büyük silahtır. Bu ofisin açılışı Türkiye’nin bir projesidir. Önümüzdeki dönemde İzmir halkının yanı sıra bu temsilcilik bir ayna ünite işlevi görerek Manisa, Uşak ve Aydın’daki genç insanları bu imkanlardan yararlandıracaktır.”

 Açılışa Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile iş dünyası ve meslek örgütlerinin başkanları da katıldı.

Temsilciliğin AB ile ilgili yerel düzeyde yapılacak tüm faaliyetlerde sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumlarıyla işbirliği sağlanması konusunda çalışma yürüteceği belirtildi.