Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kendisinin başkanlığında gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin 15 Temmuz akşam saatlerinden itibaren tarihinin en kritik günlerinden birini yaşadığını belirten Erdoğan, ülkenin ve milletin göz bebeği olan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde yuvalanmış bir grubun, emir komuta zinciri dışına çıkarak, darbe girişimi başlattığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü üyesi oldukları anlaşılan bu grubun uçaklarla, helikopterle, tanklarla, silahlarla, devlete ve millete karşı saldırıya geçtiğini kaydetti.

"Etkili müdahale sayesinde bu teşebbüs amacına ulaşamamıştır"
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT yerleşkesi, Boğaziçi Köprüsü ve çeşitli askeri birimlerin yoğun saldırı altında kaldığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şahsımın ve hükümetin kararlı duruşu, milletimizin darbe girişiminde bulunanların karşısına cesurca girmesi, güvenlik güçlerimizin etkili müdahalesi sayesinde hamdolsun bu teşebbüs amacına ulaşamamıştır. Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında, darbecilerin silahları da tankları da helikopterleri de uçakları da işe yaramamıştır. Asker elbisesi giymiş teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca kahramanlık destanları yazmıştır.

"Milletimle iftihar ediyorum"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin 1960 darbesinden Adnan Menderes ve arkadaşlarına sahip çıkamamanın üzüntüsünü yıllarca yaşadığını, 1980 darbesinde "Bir sağdan bir soldan" anlayışıyla gençlerine sahip çıkamayan toplumun acısının hala taze olduğunu anlattı.

15 Temmuz 2016 tarihinin bu kötü gidişe, "Dur" denilen bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye, demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşlarının canı pahasına ispat etmiştir." dedi.

"Şu an 246 masum insan hayatını kaybetti, bin 536 masum vatandaş yaralandı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlardan, polislerden şu an itibarıyla 246 masum insanın hayatını kaybettiğini, bin 536 masum vatandaşın da yaralandığını bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok açık söylüyorum şu anda 'şu siyasi parti, bu siyasi partinin üzerinde duracak değilim. Ama cumhurun başkanı olarak ben, milletimle iftihar ediyorum. Milletimizle birlikte inanıyorum ki tüm bu engelleri aşmak suretiyle, demokrasi tarihine bir kahramanlık destanını Türk milleti olarak, biz yazmış oluyoruz." diye konuştu.

3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi
Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Olağanüstü hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir." ifadesini kullandı.

"Demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımız isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savaş uçakları, helikopterler tepesinde dolaşıp bombalar atmasına, ağır silahlarla ateş etmesine rağmen sokakları, asker kılıklı teröristlerin hedef aldıkları yerleri boşaltmayan kardeşlerimin kahramanlığını ifade edecek kelime bulamıyorum. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından başka birileri yeniden aynı cüreti gösteremesin diye günlerdir tüm şehirlerimizin meydanlarında demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdıklarını bilmelidirler." ifadesini kullandı.

"Polislerimizin fedakarlıkları her türlü takdirin üzerindedir"
Ağır saldırılar altında kalmalarına rağmen görevlerinin başına koşan polislerin fedakarlıklarının her türlü takdirin üzerinde olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ankara'da Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü binalarında görev yapanlar başta olmak üzere, darbe girişiminde bulunanların ağır saldırıları altında kalmalarına rağmen bir an olsun tereddüt göstermeden görevlerinin başına koşan, mücadele eden polislerimizin fedakarlıkları, her türlü takdirin üzerindedir."

"Tüm imkanlarıyla devletinin ve milletinin yanında yer alan yöneticilerimizi tebrik ediyorum"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Valiliklerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere darbe girişimini haber aldıkları andan itibaren tüm imkanlarıyla, tüm güçleriyle devletlerinin ve milletinin yanında yer alan kurumlarımızın yöneticilerini de tebrik ediyorum. Aynı şekilde darbe teşebbüsü karşısında millet iradesinin yanında saf tutan tüm medya kuruluşlarımıza ve sivil toplum örgütlerimize de şükranlarımı sunuyorum."dedi.

"Milletimiz devletine, devletimiz de milletine sahip çıkmıştır"
Türkiye, tarihinin en güçlü devlet-millet birlikteliğini 15 Temmuz darbe girişimi karşısında koyduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Milletimiz devletine, devletimiz de milletine sahip çıkmıştır. Demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir vatandaşımızın, kurumun en küçük bir endişesi olmasın. Hükümetimizin ilan ettiği olağanüstü hal, bu değerleri, onlara yönelik saldırılardan koruma amacı gütmektedir."

"Avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların Türkiye'yi eleştirme hakları yoktur"
Erdoğan, "Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek derecede küçük terör olayları karşısında benzer tedbirler alan Avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların, Türkiye'yi eleştirmeye hakları kesinlikle yoktur. Aldığımız bu kararı eleştirmeye kesinlikle hakları yoktur, önce onlar kendilerine baksınlar." dedi.

"Biz kimseden ihsan istemiyoruz, sadece gölge edilmesin yeter"
"Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz kimseden ihsan istemiyoruz, sadece gölge edilmesin yeter. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir. Olağanüstü hal ilanının sadece ve sadece ülkemizin karşı karşıya bulunduğu terör tehdidine karşı gerekli önlemlerin alınmasına, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik bir tedbir olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum." 

"Ekonomideki reformlar kesintisiz sürecek"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şunu çok açık ve net söylüyorum. Bu süreçte Türkiye, başta tasarrufların arttırılması konusundaki teşvikler olmak üzere, ekonomideki reformlarını kesintisiz sürdürecektir." dedi.

"Demokrasiden asla taviz vermedik,  bundan sonra da vermeyeceğiz"
"Bizler, demokrasiden asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz, bunu da böyle biliniz." diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Milletime şunu söylüyorum, 'Eyvah şimdi olağanüstü hal ilan edildi yoksa bu süreçte artık valiler devreden çıkıp silahlı kuvvetler mi yönetime el koyacak', asla böyle bir şey söz konusu değil. Tam aksine valilerimizin yetkileri, iradeleri bu süreç içerisinde daha da artacak."