Sinop’ta Demirkol çifti yaşlanmanın getirdiği yürüme güçlüğüne çareyi yüksekteki evinin bahçesine kurdukları raylı sistemle çözüm buldu. Çift 50 basamak yerine yokuşu asansörle geçiyor.

Sinop Karadeniz Mahallesi’nde oturan 88 yaşındaki Asım Demirkol, eşi Yıldız Demirkol ile 35 yıl önce kendi imkânlarıyla yüksek bir arazide ev yaptırdı. Zamanla evin bahçesindeki 50 basamak merdiveni inip çıkmak kendilerine zor gelmeye başladı, bu sorunlarına bir çözüm aradı.

Bahçenin girişinden yukarıdaki evine kadar olan eğimli bölgeye raylı sistem kurmaya karar veren Asım Demirkol, “Burası 50 merdiven, çıkamadık yaşlandıkça buradan. Pazara gidiyoruz yük taşıyoruz, yaşlandığın zaman bazı arızalar çıkıyor mesela ayağım ağrıyor ben bunu aşağı çağırıyorum çıkarıyor beni. Büyük bir hizmet yani. Bir usta buldum, geldik baktı olur dedi. Bir Çin motoru aldık tek halatlı onla aşağı yukarı gittik ama hoşuma gitmedi tehlikeli geldi. Asansörcü ustalardan randevular aldım getirdim, ondan bir parça diğerinden bir parça getirdim koydum. En son bu teşkilatı kurduk, şimdi bu rahat” diye konuştu.

15 yıldır kullandıkları asansörü kendisinin dışında kendisini ziyaret edenlerin de kullandığını söyleyen Demirkol, “İhtiyaç olduğunda tabi kullanıyoruz, yürüyüş için ayaklarımın açılması için aşağı kadar gidiyorum geliyorum. Bazen pazardan gelen misafirlerimiz oluyor, onlar için indiriyorum aşağıdan alıyor yukarı çıkarıyoruz” dedi.