Maltepe Belediyesi, belediye personelinden başlayarak “farkındalık oluşturma” amaçlı bir dizi eğitim gerçekleştiriyor.

Maltepe Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, “Kadına El Kal-Ka-Maz” başlığı ile Maltepe Belediyesi personelleri için bir dizi eğitim gerçekleştiriyor. Eğitimler ile personelin kadına şiddet konusunda erkek odaklı bakışı sorgulaması ve farkındalığının artması hedefleniyor.

Zabıta personeli ile başladı

Maltepe Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu eğitimlerin ilki Zabıta Müdürlüğü Zümrütevler Ek Hizmet Binası’nda gerçekleşti. Kadına karşı şiddeti önleme ve erkek odaklı farkındalık oluşturmak için ‘‘Kadına El Kal-Ka-Maz!’’ başlığı ile Zabıta Müdürlüğü personeline eğitim verildi. Eğitime personellerle birlikte ‘Zabıta’, ‘Kadın ve Aile Hizmetleri’ ve ‘Sosyal Destek Hizmetleri’ müdürleri de katıldı. Eğitimler, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü personeline bağlı uzman sosyolog ve psikologlar tarafından veriliyor.

‘Şiddet topluma ihanettir’

Eğitimde, temel hak ve özgürlükler çerçevesinde kadına şiddetin türlerini detaylı olarak ele alan Uzman Psikolog Büke Okyay, ‘‘Kadına yönelik şiddet; kadınların maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik eylemler olarak karşımıza çıkar. Şiddetin etkisi sadece şiddet görenle sınırlı değildir, şiddet topluma ihanettir. Anne, baba ve çocuklar olmak üzere ailede yaşayan tüm bireyler bu şiddetten etkilenmektedir. Sorunlarımızı konuşarak çözmeliyiz. Sürekli hata aramaktan kaçınmalıyız. Sinirlendiğimiz zaman agresif davranışlar sergilememeliyiz. Anlaşmazlıkları olumlu bir şekilde çözmeye gayret göstermeliyiz. Hakaret ve küfür içeren sözler kullanmamalıyız. Öfke kontrolünü sağlamak için gerektiğinde kendimizi daha iyi ifade edebileceğimiz ve bizi daha iyi anlayabilecek uzman kişilerin destek almalıyız. Kadına yönelik şiddet, inancımızla bağdaşmaz. Dinlemeliyiz, anlamalıyız, kendimizi karşımızdakinin yerine koymalıyız’’ ifadelerini kullandı.

Eğitimler devam edecek

Kadın Ve Aile Müdürü Şehriban Çelebi, eğitimin sürekliliği hakkında yaptığı açıklamada, ‘‘Kadına karşı şiddeti önleme çerçevesinde, erkek odaklı farkındalık eğitimlerine belediyemizin Zabıta Müdürlüğü birimi ile başladık. Belediyemizin tüm müdürlüklerinde çalışan erkek personellerimize bu eğitim verilecektir. İlerleyen süreçlerde ise kadına karşı şiddeti önleme anlamında toplumsal duyarlılığın yaygınlaştırılmasına katkı sağlayabilmek adına kahvehaneler, kuaförler, pastaneler, siteler, sivil toplum kuruluşları ve halka açık tüm alanlarda farkındalık eğitimi dizisi şeklinde eğitimlerimizi sürdürmeyi hedefliyoruz’’ dedi.