Kanada parlamentosu, Çarşamba günü gerçekleştirilen oylamada Çin’den gelen 10 bin Uygur Türkü’nün ülkeye yerleştirilmesi teklifini kabul etti.

Kanada parlamentosu, Çin’den ayrılan ve dönmeleri için baskı gören Uygur Türkleri için Çarşamba günü oylama gerçekleştirdi. İki yıl içerisinde 10 bin Uygur Türkü’nün Kanada’ya kabul edilmesini öngören teklif, parlamentoda yapılan oylamada oybirliği ile kabul edildi. Kanada milletvekili Sameer Zuberi tarafından sunulan teklif için 322 milletvekilinin tamamı “evet” oyu kullandı. Bağlayıcılığı bulunmayan teklifin kapsadığı programın 2024 yılında başlaması ve mültecilerin masraflarının hükümet tarafından karşılaması bekleniyor. Göç Bakanı Sean Fraser, Kanada’nın korumaya ihtiyaç duyan herkese yardımcı olmaya devam edeceğini söyleyerek, “Kabul edilen teklifte belirtilen önlemleri almak için herkesle birlikte çalışmaya kararlıyım” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı Mao Ning ise konuya ilişkin soruya, Uygurların Sincan’da huzur içinde yaşadığını ifade ederek, insan haklarının da korunduğunu savundu. Ning, “Kanada tarafını; gerçeklere saygı duymaları, Sincan sorununu art niyetler ve siyasi manipülasyon için kullanmaya son vermeleri, yanlış bilgi yaymak ve halkı yanlış bilgilendirmeyi bırakma konusunda uyardık” dedi.

Kanada ve Çin arasındaki diplomatik ilişkiler son yıllarda gergin bir şekilde sürüyor.