İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei, Mahsa Amini gösterilerinde “ayaklanma ve isyancılar” ile “kandırılan eylemciler” arasında ayrıma dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Gösterilerde kandırılan ve hatasını anlayan gençleri yeniden topluma kazandırmak ve onları serbest bırakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İran basınında yer alan habere göre, Tahran’da Yargı Erki Yüksek Konsey toplantısında konuşan İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei, Mahsa Amini gösterilerinde gözaltına alınan bazı eylemcilere “pişmanlık” hakkı tanınabileceğini söyledi. Yaklaşan İran İslam Devrimi Yıldönümü kutlamaları öncesinde gözaltında olan bazı eylemcileri serbest bırakmak istediklerini belirten Ejei, eylemciler arasında “isyancılar” ve “kandırılanlar” ayrımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ejei, “Ülkede karışıklık çıkartan ‘isyancılar’ ile gösterilerde ‘kandırılan’ eylemciler arasında ayrıma dikkat edilmeli. Pişmanlığını dile getiren ve düşmanın oyununa gelerek hata yaptığını kabul eden gençleri yaklaşan devrim yıldönümü kutlamaları öncesinde yeniden topluma kazandırmak ve onları serbest bırakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de hayatını kaybetmişti. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız’da cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.