Uzman Kangal Yetiştiricisi ve Eğitmeni Hüseyin Yıldız, Kangalların en büyük karakter özelliklerinden bir tanesinin aile içi çiftleşmeler yaşamamaları ve bu özelliğin köpek ırakları arasında sadece kangallarda bulunduğunu söyledi.

Ünü ülke sınırlarını aşan, zekası, sadakati ve cesaretleri ile diğer köpek ırklarından ayrılan Kangal köpeklerinin, kendisini diğer köpek ırklarından ayıran birçok karakteristik özelliği bulunuyor. Bunlardan en önemlisinin ise kangalların ensest ilişki yaşamadığını belirten Uzman Kangal Yetiştiricisi ve Eğitmeni Hüseyin Yıldız, kardeş olmayıp aynı yerde yaşayan, birbirlerini benimseyen kangalların dahi ilişki yaşamadığını söyledi.

“Bir araya getirseniz de eş edemezsiniz”

Uzman Kangal Yetiştiricisi ve Eğitmeni Yıldız, dişi kangalların sadece yabancı ve üstün ırk özelliklerini benimsediği erkeklerle eş olduğunu ifade ederek, “Kangallarda ensest ilişki yok. Kangalı kangal yapan en büyük karakter değerlerinden bir tanesi de bu özelliğidir. Aynı yerde kardeş olmayıp da büyüyen birbirlerini kardeş olarak benimseyen kangal köpekleri bile eş olmazlar. Bir araya getirseniz de eş edemezsiniz, birbirlerine bakar dururlar. Ama dişi yabancı bir erkeği benimseyip üstün ırk özelliklerini kabul ederse doğası gereği onu sahiplenir ve sırf üremek ve çoğalmak için zoraki eş olur. Ama kardeşleriyle baba kız, anne oğul, oğul kız, asla çiftleşmez. Aynı ortamda büyüyenlerde birbirlerini benimser. Benimsedikleri zamanda eş olmaları mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“Sadece kangallarda olan genetik özelliktir”

Yıldız, kangalların dışında kalan diğer köpek ırklarının her türlü eşleşme gerçekleştireceğini söyleyerek, “ Bu sadece kangallarda olan genetik bir özelliktir. Diğer ırklarda hepsi birbirleriyle eşleşir kimse kimseyi tanımaz. Mesele sadece o dönem geldiğinde birbirleriyle eş olurlar ve karmaşa bir yapı ortaya çıkar. Ne olduğu belirsiz bir tür meydana gelir. Ama kangal Anadolu’nun karakteridir, Anadolu insanı gibi yaşar bu coğrafyanın kadım ırkı ve mirasıdır. Kangal bizim olmazsa olmazımızdır” ifadelerini kullandı.