Forwarder’lık ciddi bir iştir. Her şeyden önce size tüm nakliyesinin sorumluluğunu verecek kadar güvenen müşterilere ihtiyacınız vardır.

Geçmişte nakliye komisyoncuları olarak, hiç sevmediğimiz bir isimle çalışan firmalar, yine sektörün kendi tanımlamasıyla “bir masa bir kasa” firması olarak, farklı taşıma modlarında müşteriyi bulup, müşteri adına nakliyeciyle gereken belgeleri hazırlamak, işi takip etmek hizmetlerini veren firmalardı. Katma değeri düşük olduğu için müşteri ve nakliyeci bağlantısı olan her kişinin, bir eğitim görmeden yapabileceği bir işi yerine getiriyorlardı ve eleman sirkülasyonu çok fazlaydı. Bir kısmı taşımacılık hizmetlerini, depolama hatta gümrükleme hizmetleri de kendileri vermeye başlayarak diğerlerinden ayrıldı ve lojistik şirketi haline döndü. Büyüdüler. Nakliye işleri komisyoncuları, uluslararası adıyla Forwarder’lar gerçek isimlerine Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı Kara Taşıma Kanunu ile kavuştular ve sektöre “Taşıma işleri Organizatörleri“ adı verildi. Bir değer kazandılar.

UTİKAD’ta bu konuda çok yoğun ve emek gerektiren çalışmalar yaptık. Kara taşıma kanununa göre R2 belgesi alma zorunluluğu, güçlü bir finansman yapısı zorunluluğu getirildi. Artık bu hizmeti yapmak eskisi kadar basit olmaktan çıkarıldı. Forwarder’lık ciddi bir iştir. İş bilmenin yetmediği, katma değer yaratmayan, müşterisine, çevresine, meslektaşlarına destek olmayan, aramalarında geri dönemeyen, telefonla arandığında yok dedirten, arayacağım dedikten sonra aklına getirmeyen, maillerini okumadan silen, yanında çalışan elemanların olmadığı, her şeyi ben bilirim mantığıyla çalışan kişilerin yapabileceği iş değildir. Her şeyden önce size tüm nakliyesinin sorumluluğunu verecek kadar güvenen müşterilere ihtiyacınız vardır. Yeni bir müşteri bulmak dünyanın en zor işidir, aynı zamanda da elinizdeki müşterileri de tutmak, yoğun rakip baskılarıyla neredeyse imkansız hale gelmiştir. İşinizi yapacak ciddi bir yazılıma, müşterilerinizle, nakliyecilerinizle online bağlantı kuracak sistemlere ihtiyacınız vardır. Sadece kara taşımada değil, demiryolu, deniz, hava taşımalarında, proje taşımalarında, soğuk zincirde, tehlikeli madde taşımalarında, konteyner taşımasında bilgisi olan bir ekibe ve bu taşımaları yerine getiren hizmet sağlayıcılarına ihtiyacınız olacaktır. Bunlar yetmemekte ve dünyanın birçok ülkesinde sizin adınıza taşımaları takip edecek acentalara ihtiyacınız olacaktır. Elemanlarınız içinde çalıştığınız ülkelerin dillerini bilen kişilerin de olması, gerektiğinde gidip yüz yüze görüşmelerinizi yapabilecek lisana sahip olmanız gerekmektedir. Şirket içinde bir iş geliştirme bölümü olmasını da tavsiye etmekteyim. Dünya artık yaptığı işi geliştiremeyen şirketlerin ayakta kalamayacakları bir seviyeye gelmiştir. Gerek müşterilerinizle, gerek tedarikçilerinizle, hatta bir üçlü ekip olarak verilen hizmetlerin geliştirilmesi için projeler ve görüşmeler yapılması gerekmektedir. Bir müşteriyi elinizde tutmanın tek yolu yaptığınız işi geliştirerek hız artışı, kalite artışı ve maliyet avantajı yaratmanızdır. Şeffaflık, işbirliği çalışmanın başarısı için en doğal taraflarıdır. İçinde yaşadığımız ekonomik krizi bir fırsat olarak görüp yeniden yapılanmamızı gözden geçirmemizde yarar vardır. Bir gün düşen ekonomi topu dibe vuracak ve yukarı doğru yol alacaktır. Bu denemeye hazırlanmak için tek fırsat bu günlerdir. Sisteminizi gözden geçirmek, elemanlarınızı eğitmek, moral vermek, işten kaçmalarını önlemek için yöneticilerin bakışlarını biraz şirket içine çevirmelerinde yarar vardır. Yeiden yapılanmalarınızı gözden geçirin ve yeni yapışa hazırlanın diyorum.