Değerli Okucularımız;

Yerel gıdaya ve sürdürülebilir tarıma sahip çıkmanın önemini vurgulamak amacıyla “Antalya’dan Dünyaya” mottosuyla 23-25 Eylül tarihlerinde, Antalya’da,

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek’in vizyonu ve ev sahipliğinde, “FOODFEST Antalya 1.Uluslararası Gastronomi Festivali” gerçekleşti.

Bendeniz de “Workshoplar ve Paneller Bölümü’nün sunuculuğunu gerçekleştirdim. Antalya’da ve “Değerli Antalya”lılar ile bir arada olmak benim için mutluluktu.

Tarihi, eşsiz konumu, nitelikli otelleri, hizmet kalitesi, eşsiz doğası, dünyaca ünlü mavi bayraklı plajları, ören yerleri, tarihi ve kültürel değerleri ile turizmin başkenti konumunda olan Antalya; aynı zamanda biyoçeşitliliği, yerel mahsulleri, eşsiz lezzetleri, zengin gastronomisi ve pek çok coğrafi işaretli ürünleri ile turizm, tarım, ticaret, ekonomimiz ve ülkemiz için büyük bir değer...

Dünya Turizminin Göz Bebeği Antalya:

Dünya turizminin göz bebeği olan Antalya; dünya gastronomisinin de göz bebeği olmak amacıyla FOODFEST Antalya 1.Uluslararası Gastronomi Festivali ile gastronomi dünyasının duayenlerini bir araya getirdi.

Antalya’nın dünyada gastronomi alanında da ne kadar değerli olduğunu tanıtmak amacıyla gerçekleşen ve örnek teşkil edebilecek düzeyde başarılı ve geniş katılımın olduğu, artık Antalya’nın ve ülkemizin uluslararası anlamda önemli bir markası olan FOODFEST Antalya 1.Uluslararası Gastronomi Festivali; Antalya Karaalioğlu Parkı’nda tam üç gün boyunca dünyanın dört bir yanından gelen konukları ağırladı ve kentin saklı kalmış lezzetlerini dünya arenasına taşıdı.

Festivalde Antalya; dünyadan Michelin Yııldız’lı şefleri, Türkiye’nin birbirinden ünlü şeflerini, değerli gurmeleri, gastronomi ve turizm yazarlarını ve sektör profesyonellerini ağırladı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi festival süresince; sergiler, her biri kendi alanında duayen konuklarla gerçekleştirdiğimiz paneller, söyleşiler, yarışmalar ve daha birçok renkli etkinlikler ile tüm Antalya’lıları, Türkiye ve dünyadan katılan kıymetli konuklar ile buluşturdu.

Sunumlarım sırasında zaman zaman soru cevap şeklinde interaktif diyaloglar ile katılan konukların Antalya’lı olup olmadığını ve Antalya’ya özgü yerel lezzetleri bilip bilmediklerini sordum.

KATILIMCILAR:

Katılan konuklar;

yerel katılımcılar kadar farklı şehirlerden, ülkemizin farklı bölgelerinden ve birçok farklı coğrafyadan gelen konuklardı.

Bu çok sevindirici bir konu...

Çünkü bir festival, o şehrin ve o bölgenin yerel tatlarını; ülkemizin farklı şehirlerinde, bölgelerinde ya da dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan insanlara tanıtabiliyor ise; o zaman uluslararası anlamda bir başarı elde ediyor demektir -ki asıl amaç; bu olmalıdır. Aksi takdirde tüm ülkede ve dünyada tanınırlık, bilinirlik ve bu güzel lezzetlerin, zengin ürün çeşitliliğinin ticaret ve ekonomimize kazandırılması gerçekleşememiş olacaktır.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ve BAŞKAN SN.MUHİTTiN BÖCEK:

Nitekim Antalya Büyükşehir Belediyesi uluslararası bir gastronomi festivalinin birincisini yapıyor olmasına rağmen bu işi çok iyi başardı...! Hatta örnek teşkil edebilecek düzeyde...

Bu noktada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek Beyefendi’yi ve onun nezdinde organizasyonda emeği geçen tüm değerli yöneticilerini ve ekibini yürekten tebrik ederim.

Bu başarı Antalya Büyükşehir Belediye’sinin; Antalya için ne kadar etkili ve efektif bir şekilde durmadan çalıştığını göstermekte...

Ve ne mutlu Antalyalı’lara ki Antalya’ya değer katan böyle bir başkanları var...

Bir tebrik de bu işe gönlünü koyan ve sektöre değer katan Sözen Group Ceo’su Sn.Gökmen Sözen ve tüm ekibi için...

Herkesin emekleri ve katkıları gerçekten çok büyük...

Çünkü bu tarz büyük organizasyonların gerçekleşmesi, içeriğinin oluşturulması, koordinesi ve yürütmesi de çok büyük dikkat ve emek ister. Tabi ben de işin hem mutfağında hem de sahnesinde olduğum için hem dışarıdan hem de içeriden gözlemlediğim, şahit olduğum ve bizzat yaşadığım perde arkasında çok büyük emekler ve sıkı bir çalışma var.

Her işte böyle değil midir???

Ortaya güzel bir iş çıkıyor ise;

bu başarılı bir liderin önderliğinde,

başarılı bir ekibin işidir.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek’in Liderliğinde:

FoodFest Antalya’da emeği geçen ve görev yapan gerek Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sn.Muhittin Böcek’in festivalde tanışma fırsatı bulduğum ve sahada bizzat her detay ile ilgilenen Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Sn.Songül Zengin ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın” A Takımım” olarak adlandırdığı tüm kıymetli yöneticileri, ekibi ve çalışanları, tüm gün festivalin ve bizlerin güvenliği için çalışan kıymetli polislerimiz ve tüm güvenlik görevlileri, belediyemizin temizlik görevlileri, sosyal medya uzmanları, kameramanları, stant açan tüm işletmeciler, tüm değerli “Antalya Halkı” ve gerekse gastronomi dünyasının adeta Evliya Çelebi’si Sn.Gökmen Sözen, sahnede olan bizler, Sözen Group’un tüm değerli ekibi, her zaman işini titizlikle ve öz veriyle yapan Sn.Sebla Genç ve tüm ekip arkadaşlarımız ortaya konan bu lezzetli yemeğin birer tamamlayıcılarıyız.

Değerli okuyucularımız;

Çok şanslıyız ki vatanımız gerçekten bir cennet… Yurdumuzun nice zenginlikleri ve güzellikleri var. Ama tabi bildiğiniz gibi bu güzellikler ve değerli topraklar kolay kazanılmadı!

Atalarımız büyük emekler, savaşlar ve kayıplar verdi! Dolayısıyla başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm atalarımızın, tüm askerlerimizin, tüm şehitlerimizin, tüm gazilerimizin kanlarıyla ve canlarıyla sulanmış bu kıymetli topraklara bizlerin de tüm dünyada tarihimizi, kültürümüzü, doğamızı, değerlerimizi, lezzetlerimizi, sanatımızı, maneviyatımızı, ilmimizi, bilgimizi, bilimimizi, coğrafyamızı, insanlığımızı en güzel şekilde temsil etmek ve anlatmak borcumuzdur.

İşte bunu her alanda yapmak gerekir -ki gastronomi ve turizm de bu alanların en önemlilerinden... Çünkü bir ülkenin yemek kültürü; o ülke ve o millet ile ilgili çok şey anlatır. Tıpkı panellerimizde konuşmacılarımızın değindiği; dünyada sürdürülebilirlik kavramı henüz oturmamış ve belkide yok iken, bizlerin mutfak kültürümüzde bayatlayan ekmekler ile yemekler türetip ya da kabak dolmasından kalan iç ile mücver yaparak ve

daha birçok ürünü de sürdürülebilir hale getirerek, belki de yüzyıllardır kullanıyor olmamız bunun göstergesi…

Gelelim Festivalin İçeriğine, Konuklara ve Festivale Gösterilen Yoğun İlgiye:

“FOODFEST Antalya 1.Uluslararası Gastronomi Festivali”; Antalya’lıların ve turistlerin büyük ilgi ve akınına uğradı. Antalya’nın yerel tarım ürünleri ile lezzetlerinin yer aldığı standlar turistlerin ve halkın yoğun ilgisini gördü.

Festivalin ziyaretçileri, Antalya’nın yerel mahsullerini tanırken, zengin gastronomisinin tadına baktı ve eşsiz lezzetlerini keşfetti.

Festivalin Resmi Açılışı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek Tarafından Yapıldı.

Resmi Açılışa Katılan Konuklar:

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek, İYİ Parti Antalya Milletvekili Sn.Feridun Bahşi, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Zeydan Karalar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Lütfü Savaş, CHP İl Başkanı Sn.Nuri Cengiz, İYİ Parti İl Başkanı Sn.Mehmet Başaran,

ilçe belediye başkanları, oda başkanları, STK ve dernek yöneticileri, yurt içi ve yurt dışından ünlü şefler ve çok sayıda Antalya’lı katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek’in Açılış Konuşması:

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek açılışta yaptığı konuşmada; FOODFEST Antalya'nın hem Türkiye hem Antalya için kültürel ve ekonomik açıdan çok büyük önem taşıdığını belirterek, “Bugün Antalya’mız için çok önemli bir gün. Denizi, doğası, mavisi, yeşili ve benzersiz güzellikleriyle dünyanın göz bebeği, turizmin ve tarımın başkenti olan Antalya’mızın kültür ve sanatın da başkenti olması yolunda hedeflerimizi tek tek gerçekleştiriyoruz.

Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Uluslararası Gastronomi Festivalimizde şehrimizin Akdeniz lezzetlerini, Anadolu mutfağı ile harmanlayarak mutfak kültürümüzü dünya arenasında hak ettiği noktaya getirmek için önemli bir adım atıyoruz” dedi.

Antalya’nın yerel mahsulleri, zengin gastronomisi, sayısı on beşe ulaşan coğrafi işaretli ürünü, doğal ve kültürel zenginlikleri ile büyük bir hazine olduğunun altını çizen Başkan Sn.Muhittin Böcek, “Antalya’mızı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi dünyanın en güzel şehri yapan da taşıdığı bu değerlerdir. Şehrimize kazandırdığımız uluslararası gastronomi festivali ile ülke ekonomisine, turizme ve üretime katma değer sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mutfağımızın Adını Altın Harfler ile Yazdıracağız.”

Bereketli topraklara ev sahipliği yapan Antalya’nın; sebze meyve üretimi, örtü altı seracılık faaliyetleri ve birçok doğal ürünüyle birinci sırada olduğunu vurgulayan Başkan Sn.Muhittin Böcek, şunları söyledi: “Başka yerde tadamadığınız lezzetlere sahip olan güzel şehrimiz, artık gastronomi alanında da adına yakışır bir yerde olacak. Çünkü biz Antalya’mızın her şeyin en iyisine, en güzeline layık olduğuna inanıyoruz.

“Bugün, Yerel Ürünlerimize Sahip Çıkma, Geleceğe Miras Bırakma Günüdür.”

‘Antalya’dan dünyaya’ temasıyla düzenlediğimiz Uluslararası Gastronomi Festivali’nde dünyadan ve Türkiye’den birbirinden ünlü Michelin Yıldızl’lı şeflerimizi, gurmelerimizi, gastronomi ve turizm yazarlarımızı, sektörün farklı alanlarındaki profesyonellerimizi, yeme içme sektöründeki değerli işletmecileri Antalya’mızda buluşturuyoruz. Üç gün boyunca sürecek olan festivalimizde, hep birlikte özenle hazırlanmış birbirinden özel sofraları paylaşacağız. Bugün, yerel ürünlerimize sahip çıkma, geleceğe miras bırakma günüdür.”dedi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn.Muhittin Böcek, konuşmasının sonunda festivalin gerçekleşmesine katkı sağlayan Antalya’daki kurum ve kuruluşlara da tek tek teşekkür etti.