İstanbul’un fethinin 569. Yıldönümü ve Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi Fidan Dikme töreni 29 Mayıs günü büyük bir coşku içinde gerçekleşti. İstanbulluların büyük ilgi gösterdiği kutlama ve fidan dikme töreni, Solotürk uçuş gösterisi ile başladı. Sanatçıların ve mehteran takımının konserleri ile katılımcıların coşkulu anlar geçirdiği törende ilk fidanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından dikildi. Katılımcıların büyük coşkusuyla karşılanan Erdoğan çifti, diktikleri fidanlara can suyu verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yaptığı konuşmada, fethin 569’uncu yıldönümünde 560 bin kişinin karşısında olduğunu söyleyerek, “Sizler İstanbul’un inşallah 2023’e giden bu yolda hazır olduğunuzu gösterdiniz. Rabbime beni böyle şanlı bir milletin ferdi olarak dünyaya getirdiği için hamd ediyorum. Rabbime, bana bu fetih nesline hizmet etme şerefi bağışladığı için hamd ediyorum. Rabbime bizleri bugün burada, şu güzel iklimde buluşturduğu için hamd ediyorum. Bugün İstanbul’un fethinin 569’uncu yıldönümü. Ve Cumhur ittifakı olarak bir aradayız. Bu yıl dönümünü temsilen 569 yeniçerimiz burada. Bu demektir ki fethin 600’üncü yılına adadığımız 2053 vizyonumuza bir adım daha yaklaştık. Bugün burada vizyon olarak konuştuklarımız, yarın ülkemizin hakikatleri olarak önümüze çıkacaktır. Fetihler işte böyle çağlar üstü olur. Çağlar işte böyle açılır ve böyle kapanır” dedi.

TARİHE KAZINMIŞ MÜHÜR

İstanbul’un fethinin, dahiyane planların, büyük emeklerin, ustaca hazırlıkların, emsalsiz fedakarlıkların, sarsılmaz bir azmin ve kararlılığın neticesinde gerçekleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esasen bizim tarihimizde kolay kazanılmış hiçbir zafer yoktur. Ama İstanbul’un fethi, Anadolu’nun ebedi Türk yurdu olarak kalacağının tarihe kazınmış mührüdür” diye konuştu. Türkiye’nin son yıllarda dünyada yaşanan gelişmeler karşısında aldığı onurlu duruşu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede kararlılık vurgusu yaptı. Erdoğan, “Türkiye, küresel güvenlik ve ekonomik dalgalanmalar içinde kendine bir yol açmaya çalışırken bunu sabote edecek işler yapmayın. Türkiye asırlık sorunlarının çözümü için sınırları boyunca güvenlik koridoru oluşturacak operasyonlar gerçekleştirirken buna zarar erecek davranışlar sergilemeyin. Teröristlerin kökünü kazıyana kadar devam edeceğiz” dedi.

145 BİN 300 AĞAÇ

İstanbul’un 1453’te fethedilmesini simgeleyen 145 bin 300 ağaç dikiminin planlandığı etkinliğe TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.