Ağustos ayına girerken ister istemez geçen yılki Ağustos'ta yaşanan ani ataklar aklımıza gelmiyor değil. Elbette köprünün altından 1 yılda çok sular aktı, daha da önemlisi 4.5 yıl sonra 4 puan faiz indirimi gerçekleşiverdi.

Tabii bu noktada Amerika Merkez Bankası Fed'in de 31 Temmuz akşamı çeyrek puanlık indirime gitmesi çok muhtemel. Haziran sonunda ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yeniden başlaması kararı da piyasalarda olumlu etki oluşturmuştu.

26 Temmuz Cuma günü piyasa olumlu bir gelişme yaşandı.2 yıllık gösterge ve 10 yıllık tahvil faizleri 1 günde 90 baz puan düştü. Trump'ın S400 konusunda Türkiye'yi suçlamıyorum açıklaması da bunda önemli rol oynadı.

Fed 'in faiz düşürecek olması uzun zaman sonra TL’nin değerleneceği anlamına geliyor. Enflasyon ise önümüzdeki dönemde baz etkisinden dolayı hızlıca düşecek gibi bir beklenti halini aldı.

Bu noktada şirketlerimizin son bir yılda döviz açık pozisyonları azalmasına rağmen hala riskli durumları devam ediyor. Çünkü çok ciddi borçlu durumdalar, kredi faizlerinin daha da geri gelmesi gerekiyor ki yatırım ve istihdam verileri düzelsin. Şirketlere can suyu niteliğinde destekler kesinlikle artmalı.

Faizin düşüş dönemlerinde TL yatırım yapma gereksinimi genellikle arttığı için döviz kuru daha da gerileyebilir. Buradaki en önemli ve kritik husus TCMB nın kararlı ve istikrarlı duruş ortaya koyması gerekliliğidir.

TBMM'den hızlıca geçen "Torba Yasa" ile 40 milyar TL’lik ihtiyat akçesinin Hazine'ye aktarılmasının sebebinin bütçe açığının azaltılıp, borç çevirme oranını yüzde 100’lerin de altına inmesi olduğunu anlayabiliyoruz. Buradaki tek nokta faiz düşünün devam etmesiyle bu geçiş daha da anlam kazanmasıdır.

Son olarak dolar kuru ve faizde yaşanan inişler ile TCMB den Hazine'ye 40 milyarlık geçiş kesinlikle bankacılık sistemini kredi verme durumunu pozitif tetiklemelidir. Netice itibarıyle son 3 yılda en büyük sorun özel sektörde, borçluluk ve faiz sarmalında eriyen binlerce şirketimiz oldu maalesef. İstihdam ve yatırım artışı ekonomimizin bu sıkıntılardan kurtulması için olmazsa olmazdır.

Bu süreçte ekonomi yönetimimize çok daha fazla görev ve sorumluluk düşüyor.

Ülkemiz için en güzeli olsun, özellikle gençlerimiz daha da fazla işgücüne katılsın diyorum.

Güzel günler dilerim.