3 Milyar TL Üzerinde Yatırım

Geçtiğimiz yıl verilerine göre 12 bini aşkın yabancı yatırımcı sadece İstanbul’da 3.3 milyar TL’lik sermaye ile şirket kuruluşu gerçekleştirdi. Ağırlıklı olarak odaklandıkları sektörler ise perakende, hizmet, enerji ve bilişim şeklinde kaydedildi. İTO tarafından paylaşılan verilere göre yaklaşık 3.366 milyar TL’lik yatırım İstanbul’un çeşitli bölgelerinde faal duruma geçmiş bulunuyor. Bu yatırımlar, yüksek teknoloji üretim bölgelerinde ve Arnavutköy, Esenyurt gibi 3.Havalimanı ile gelişen bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Pek çok enerji girişimi de yine bu bölgelerin civarına konumlanmış durumda. İstanbul’da yabancı yatırım konusunda 2018 yılına göre kıyaslandığında küçük bir miktar yıllık düşüş görülse, önceki yıllarda kırılan rekorların uzun vadeli etkisi gözle görülür şekilde ülke ve kent ekonomisinde olumlu bir yatırım algısı yaratmaya yeterli oluyor.

Yatırımcı Başına Düşen Ortalama Sermayede Lider Sektörler : Bilişim ve Enerji

Özellikle yatırımcı başına düşen ortalama sermaye konusunda liderliği son dönemin en popüler sektörleri haline gelen ve Türkiye’nin son dönemdeki ekonomik başarılarında imzası bulunan enerji ve bilişim sektörleri paylaşıyor. Yatırımcı başına ortalama 470.000 TL gibi rekor bir rakamla zirveyi elinde tutan bilişim yatırımlarını, ortalama 425.000 TL seviyesiyle enerji sektörü takip ediyor. Hizmetler sektörüne ait yatırımlar küçük bir artışla ortalama 339.000 TL seviyesine ulaşırken, perakende 273.000 TL, makina ve otomotiv 280.000, sağlık sektörü ise ortalama 156.000 TL yatırım çekmeyi başardı. Son dönemde Türkiye’nin farklı bölgelerinde de gözle görülür şekilde yükselişe geçen enerji yatırımlarından İstanbul da 2019 yılı itibariyle önemli bir pay elde etmiş oldu. Özellikle Avrupalı yatırımcılar temiz ve yenilenebilir enerji yatırımları ile son yıllarda dikkat çekiyor. Bu yatırımların yükselişinde Avrupalı yatırımcıların uzun yıllardır yenilenebilir enerji sektöründe yatırımlar yapmalarının ve sektör tecrübelerinin üst seviyelerde olmasının payının büyük olduğunu söylemek gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

İstanbul’u En Çok Tercih Eden Ülkeler Hangileri ?

Özellikle Arap sermayesinin Türkiye’ye ve İstanbul’a son yıllarda ilgisinin arttığını pek çok istatistikte görebiliyoruz. Suriye ve Ürdün İstanbul’u en çok tercih eden yabancı yatırımcılar listesinde ilk sıraları paylaşırken Hollanda, İran ve Almanya’nın da İstanbul’da ciddi yatırımları olduğunu söyleyebiliriz. Bu ülkeler de yine ilk 5 içerisinde yer alıyor. 2019 yılı içinde Suriyeli girişimciler tarafından 3000 üzerinde firma kuruluşu gerçekleştirilirken taahhüt edilmiş sermaye tutarı ise 463 milyon TL seviyelerine ulaştı. Suriyeli girişimciler en çok perakende sektöründe yatırım yapmayı tercih ediyorlar.

İlgili listede ikinci sırayı sadece 93 adet firma kuruluşu yapmasına rağmen 346 milyon TL tutarında sermaye katkısı yapan Hollandalı yatırımcılar aldı. Hollandalı yatırımcıların da en çok tercih ettiği sektör perakende oldu. Hollanda’nın ardından yaklaşık 1800 firma kuruluşu gerçekleştiren İranlı yatırımcılar listede üçüncü konumda yer aldı. Bu yatırımcıların toplam yatırım değeri ise 211 milyon TL seviyesinde. İranlı yatırımcılar ise en çok hizmet sektörüne yoğunlaşmış durumda.

ABD’li Yatırımcıların Bilişim Sektörüne İlgisi Artıyor

Özellikle son dönemde Türkiye’den çıkan pek çok başarılı girişim, yabancı yatırımcıların başta İstanbul olmak üzere pek çok farklı şehirde yatırım yapmalarına önemli teşvikler sağlamış durumda. 2019 yılı itibariyle sadece ABD’den 36 yatırımcı toplamda 81 milyon TL’yi aşan çok ciddi bir tutarda bilişim yatırımı için İstanbul’u tercih ettiler. Listenin ikinci sırasında ise Avrupa’nın en küçük ülkelerinden olan, fakat dünya çapında yaptığı yatırımlarla ve elde ettiği başarılarla tanınan Lüksemburg var. Toplam 3 Lüksemburg vatandaşı yatırımcı İstanbul’da geçtiğimiz yıl 77 milyon TL gibi dev bir rakamla bilişim yatırımı yapmış durumda. Bilişim sektörüne ait yatırımların üçüncü sırasında Çin 14 milyon TL’lik, dördüncü sırasında Japonya 13 milyon TL’lik, beşinci sırasında Polonya 12 milyon TL yatırımla yer alıyor.

En Çok Tercih Edilen İlçeler : Esenyurt ve Fatih

2019 yılı verilerine göre 180 milyon TL’yi aşan yatırımla Fatih ilçesi, İstanbul ilinde şirket kuruluşu için en çok tercih edilen ilçe konumunda. İlçenin özellikle İstanbul şehrinde merkezi konumu, pek çok yabancı yatırımcının birlikte ortak iş yapabildiği bir bölge olması ve çok turist çeken tarihi noktalara sahip olması Fatih ilçesini zirveye taşıyan ana faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Fatih ilçesinde en çok yatırım yapılan sektörlere baktığımızda ise ilk sırada 180 milyon TL değerinde yatırım ile perakende sektörü geliyor. İkinci sırada ise 113 milyon TL yatırımla hizmet sektörü, üçüncü sırada ise 37 milyon TL ile lojistik sektörü geliyor. Bunun yanı sıra ilçede en çok tercih edilen şirket türü limited olarak belirtilmiş durumda.

Esenyurt ise yabancı yatırımcıların son dönemdeki en gözde ilçelerinden biri olarak hemen göze çarpıyor. Çoğunlukla gayrimenkul yatırımı için tercih edilen ilçe, 2019 yılı itibariyle firma kuruluşları için de çok önemli bir merkez haline gelmiş durumda. 95 milyon TL’yi aşan hizmet sektörü yatırımını Esenyurt ilçesinde, 64 milyon TL ile perakende sektörü takip etti. Üçüncü sırada ise 17 milyon TL değerinde yatırım hacmiyle inşaat sektörü yer alıyor. İstanbul’un en hızlı gelişen ilçesi olarak kabul edilen Esenyurt, özellikle Arap yatırımcılar için çok önemli bir merkez haline geldi. 2019 yılında yaklaşık 1900 yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapan ilçenin ulaştığı toplam yabancı yatırım hacmi ise 265 milyon TL seviyelerinde. Tıpkı Fatih ilçesinde olduğu gibi, Esenyurt’ta da en çok tercih edilen şirket türü limited şirketler.