ANKARA (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bakanlık olarak Somali'nin kalkınma planlamasına katkıda bulunmaya gayret edeceklerini belirterek, "Türkiye'nin planlama tecrübesini Somalili kardeşlerimizle paylaşacağız. Bundan sonraki süreçte de onların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yılmaz, Bakanlık Toplantı Salonu'nda Somali Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı Abdullahi Sheikh Ali ve beraberindeki heyetle görüştü.

Somali'nin değer verdikleri, kardeş bir ülke olduğunu ifade eden Yılmaz, özellikle son dönemde iki ülke arasında çok önemli köprülerin kurulduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin ardından da bu ilişkilerin ivme kazandığını belirtti.

Yaşadığı çatışma ortamları nedeniyle Somali'nin geçmişte zor günler yaşadığını kaydeden Yılmaz, "Ülke, sosyal ve ekonomik açıdan bedel ödemişti ancak son yıllarda hızlı bir iyileşme sürecine girdi. Bunun en güzel işaretlerinden biri ülkemize gelen bu heyet" değerlendirmesinde bulundu.

Cevdet Yılmaz, Somali'nin şu an bir kalkınma planı hazırladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Geleceğine ilişkin planlama yapıyor. Bu Somali'nin nereye geldiğinin en güzel göstergelerinden birisi. Türkiye olarak Somali'ye gerçekten çok güçlü bir destek verdik. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler Somali'ye kalkınma işbirliğinde örnek teşkil edecek destekler sundu. Türkiye'nin de desteğiyle Somali'de büyük değişimler oldu. Önümüzdeki dönemde kardeş Somali halkının refahının artmasını ve Somali'de barışın, huzurun, istikrarın daha da pekişmesini arzu ediyoruz. Somali hükümeti bu noktada önemli işler yapıyor. Önemli ilerlemeler kaydediliyor. Önümüzdeki dönemde umarım daha da ileriye götürülür.

Kalkınma Bakanlığı olarak Somali'nin kalkınma planlamasına katkıda bulunmaya gayret edeceğiz. Türkiye'nin planlama tecrübesini Somalili kardeşlerimizle paylaşacağız. Bundan sonraki süreçte de onların yanında olmaya devam edeceğiz."

Yılmaz'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.