ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin 2014 itibarıyla 3,3 milyar dolara çıktığını belirterek, 2017'ye kadar 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı planladıklarını söyledi.

Babacan, Türkiye-Çek Cumhuriyeti 6. Dönem  Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı kapanış oturumu ve protokol imza töreninde, iki ülkenin dost ve müttefik olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin mükemmel seviyede bulunduğuna işaret eden Babacan, Çek Cumhuriyeti'nin, AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'nin güçlü bir destekçisi olduğunu dile getirdi.

Yaptıkları görüşmelerde ticari ilişkilerde gelinen son durumu ve bu ilişkileri geliştirmek için neler yapılması gerektiğini değerlendirdiklerini anlatan Babacan, şöyle konuştu:

"Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 2014 itibarıyla 3,3 milyar dolara ulaşmıştır. 2017 yılına kadar 5 milyar dolarlık bir hedefe ulaşmayı planlıyoruz. Türkiye'de çok sayıda Çek firma faaliyet gösteriyor, 37 Türk firması da Çek Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda Türk şirketleri ile Çek şirketleri üçüncü ülkelerde artık daha çok işbirliği yapmaya başladı. Enerji, önemli işbirliği alanımızdır. Ayrıca ulaştırma, sanayinin pek çok kolu, tarım, çevre, turizm, sağlık, eğitim gibi bir çok alanda işbirliği fırsatları vardır."

Babacan, imzalanan protokolün ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırması dileğinde bulundu.

- İşbirliği yapılabilecek alanlar

Çek Cumhuriyeti Endüstri ve Ticaret Bakanı Jan Mladek de toplantının amacının işbirliğini geliştirmek, ikili ilişkilere ivme kazandırmak olduğunu söyledi.

Çek Cumhuriyeti'nin karşılıklı ticareti tümüyle desteklediğini vurgulayan Mladek, ürün yelpazesini de çeşitlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin son 10 yılda 3'e katlandığına dikkati çeken Mladek, şunları kaydetti:

"Türkiye ile ilişkilerimizi önümüzdeki yıllarda ilerleteceğiz. Özellikle enerji ve ulaştırma altyapısına ağırlık verilecek. Çek şirketleri Türkiye'deki elektrik santrali modernizasyonu ihalelerine katılmaya hazır. Enerji sektöründe yapılacak işbirliğine nükleer ve sürdürülebilir enerji kaynakları da dahil. Bunlar katma değeri yüksek olan, inovasyon getiren yeni teknolojileri içeriyor. İşbirliği yapılacak diğer sektörler arasında makina, çevre, savunma, sağlık, otomotiv, petrokimya ve gıda yer alıyor."