RİYAD - AA

Türk Lirası, Suudi Arabistan'da umre sezonunun açılmasıyla Mekke ve Medine'de döviz piyasasında en çok bozdurulan ikinci para birimi oldu.

Mekke'denin önde gelen sarraflarından, Sarraflar Grubu Şeyhi Adil el-Meltani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk Lirası, umre sezonunun açılmasıyla birlikte kutsal topraklarda tedavülde olan 62'den fazla yabancı para birimi arasında en çok bozdurulan ikinci para birimi oldu" dedi.

Umre sezonunun başlamasıyla döviz piyasasında büyük hareketlilik olduğuna dikkati çeken Meltani, "Türk Lirasının, Mekke'deki döviz bürolarında günlük işlem hacminin yaklaşık 700 bin lira olduğunu, diğer yabancı para birimleriyle karşılaştırıldığında da bu sezon işlem oranının yüzde 10'a ulaştığını" söyledi.

Meltani, Türk lirasının döviz piyasasında öne çıkmasının ana sebebini, "Türkiye'ye seyahat eden Suudi vatandaşlarının ülkeden ayrılmadan önce bu para birimini almaya rağbet göstermesi ve son zamanlarda Suudi Arabistan'a gelen Türk umre ziyaretçilerin sayısındaki artış" olarak açıkladı.

Umrecilerin büyük bir kısmının Suudi Arabistan Riyalı yerine dolar kullanmayı, Doğu Asya hacılarının ise yerel para birimlerini kullanmayı tercih ettiğini ifade eden Meltani, "Suriye Lirası ve Yemen Riyali ise söz konusu ülkelerdeki olaylar nedeniyle en az kullanılan para birimlerinden. İran para birimi ise umrecilerin gelmemesinden dolayı nerdeyse hiç tedavülde yok" ifadesini kullandı.