MasterCard, Türkiye’nin de aralarında olduğu 17 Avrupa ülkesinde 15 bin kişiye alışveriş alışkanlıklarını sorarak, “Küçük Mutluluklar Endeksi”ni ortaya çıkardı. Geçen yıl katılımcıların %33’ü kendilerini şımartmak için alışveriş yaptığını söylerken, bu yıl oran %42’ye yükseldi. Anketin bilinenleri tersine çeviren sonucuna göre kadınlardan çok erkekler kendini şımartmak için alışverişte daha yüksek miktarda para harcıyor. Her beş erkekten biri 100 Euro’nun üzerinde harcama yaparken, her on kadından biri kendine bu kadar harcıyor. Araştırma, Avrupa’da erkeklerin, kendileri için alışveriş yaparken kadınların iki katını gözden çıkardığını gösteriyor.
 
Avrupa çapında ülkeler arasında kendini şımartmayı en çok seven millet ise Türkler. Her üç Türk’ten ikisi, kendini şımartmak üzere alışveriş yaptığında mutlu olduğunu itiraf ediyor. Avrupa çapında en yüksek oranla her iki Türk erkeğinden biri, kendini şımartacak alışverişlere ihtiyaç duyduğunu itiraf ediyor.
 
Avrupa’da en çok alışverişi Türk erkekleri yapıyor
Küçük Mutluluklar araştırmasına göre Türkiye’de her üç kişiden biri ayda en az bir kez mutlu olmak için alışveriş yapıyor. Erkeklerin kendini şımartma aralığı altı ayda bire kadar uzanırken kadınlar haftada birden fazla kere kendisi için alışveriş yaptığını itiraf ediyor.
 
Kadınlar daha sık alışveriş yapmasına karşın daha az harcıyor. Türkiye’de erkeklerse kendilerini şımartma konusunda daha bonkör. Türk erkelerinin yarısı kendilerini mutlu etmek için 60-300 lira arası harcama yapmaya ihtiyaç duyarken, kadınların yarısı 30-150 lira arası bir harcamayla yetinebiliyor. Anket sonuçlarına göre Türk erkekleri daha az alışverişe çıkmalarına karşın bir seferde daha çok para harcıyor.
 
Kadınların en büyük mutluluğu kıyafet alışverişi
Türk kadınlarının %70’i kendilerini şımartacakları zaman kıyafet ve ayakkabı aldıklarını söylüyor. Kadınların yarısı buna ek olarak kozmetik alışverişiyle mutlu olduğunu itiraf ediyor. Her beş kadından ikisi ise bir çikolatanın mutluluğa yettiğini söylüyor. Erkeklerde kendilerini şımartmak için en çok başvurdukları yöntemler dışarıda yemek yemek, sinema, konser ya da spor etkinliklerine katılmak olarak sıralanıyor. Türkiye’den araştırmaya katılan her dört kişiden biri, seyahat ya da tatile yapılan harcamaları en büyük mutluluk kaynağı olarak görüyor.
 
Türklerin %60’ı kutlanmaya değer iyi bir haber aldıklarında ya da kendilerini mutlu etmeye ihtiyaç duyduğunda kendisi için alışveriş yapıyor. Başkasına hediye alırken kendisi için de alışveriş yapanlar ise oran olarak en alt sırada yer alıyor. Her 10 Türk’ten biri böyle bir alışverişin ardından mutluluk yaşadığını ama sonrasında suçluluk duygusu hissettiğini itiraf ediyor. Türk erkekleri bu konuda da alışkanlıkların dışına çıkıyor. Kendini şımartmak için alışveriş yapanlar arasında kadınlar, erkeklerden iki kat daha fazla pişmanlık duyabiliyor.