ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK), internet ve telefon abonelerinin yararlandıkları hizmetin süresi ve miktarıyla orantılı ücret ödemesiyle ilgili düzenlemesi yarın yürürlüğe girecek. Abonelik sözleşmelerine ve sözleşmelere bağlı süresi devam eden taahhütnamelere, şirketlerinin internet sayfaları üzerinden erişilebilme imkanı da yarın başlatılacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun, fatura dönemi içinde tüketicilerin aldığı hizmetlerin tamamından yararlandırılmış gibi ücretlendirilmelerine yönelik şikayetler üzerine düzenleme yapmıştı. Yarın yürürlüğe girecek düzenmeye göre, aboneler kullanmadıkları hizmetler için ücret ödemeyecek. Ücretler, yararlanılan hizmetin süresi ve miktarıyla orantılı hesaplanacak.

Ücretler, hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika ve veriyle orantılı olarak belirlenecek. Kıst ücret adı verilen uygulama, faturalı aboneliklerdeki ses, kısa mesaj ve veri hizmetleri için geçerli olacak. Abonelik tesisi, abonelik feshi/numara taşıma, aboneliğin dondurulması, abonelik devri, nakil gibi durumlarda kıst ücret uygulanacak. İşletmeciler, kıst ücret uygulamasına ilişkin hesaplamayı, sadece süre bazlı olarak ya da  abone tarafından gerçekleştirilen kullanım miktarı ve kullanım süresini göz önünde bulundurarak yapabilecek. Kurulun, tüketicilere abonesi bulundukları işletmecilerinin internet siteleri üzerinden imzaladıkları abonelik sözleşmelerine ve taahhütnamelere erişebilme imkanı getirdiği düzenleme de yarın başlayacak.

Düzenleme çerçevesinde işletmecilerce, 1 Temmuz 2014'ten önce imzalanan abonelik sözleşmeleri ve sözleşmelere bağlı süresi devam eden taahhütnameler elektronik ortama aktarılacak. İşletmeciler, bu tarihten sonra imzalanan abonelik sözleşmelerinin ve sözleşmelere bağlı taahhütnamelerin bir suretinin elektronik ortama aktarılması işlemini ise 3 ay içinde tamamlayacak.