Çok ilgisi var , çünkü Türk Havayolları ile yurtdışına uçanlar muhtemelen fark etmişlerdir ki hiçbir havayolunda olmayan ve girişimcilerle melek yatırımcıları çok yakından ilgilendiren ilginç bir hizmet var: Kabindeki monitörde, Invest On Board / Uçarken Yatırım Yapın şeklinde beliren kısma giriş yaptığınızda, karşınızda size dünyanın dört bir yanından iş fikirlerini anlatan girişimcilerin sunumlarını dinleme fırsatını elde etmiş olursunuz. Hem  söz konusu girişimcilerin bu videolarını izliyorsunuz hem de bu girişimcilere yatırım yapmayı arzu ederseniz iletişim bilgilerine de ulaşabiliyorsunuz.
Hatta hatırlarsanız, hiçbir havayolunda olmayan bu özelliğinden dolayı geçen yıl Türk Havayolları, TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği tarafından Avrupa Melek Yatırım Forumu’nun Gala Yemeğinde Türk Havayolları’nı Avrupa’nın En Startup ve Girişimci Dostu Havayolu seçmişti.

Türk Havayolları Startup Award
Şimdi işler daha da gelişmiş. Artık Türk Havayolları, girişimcilikle ilgili dünyadaki tüm kongre ve forumlara katılıyor, stand açıyor ve dünyadaki tüm girişimcileri iş fikirlerini anlatmak üzere Türk Havayolları’na davet ediyor. İşte bu yüzden, Milano’daki bu kongrede en güzel ve ilgi çeken stand Türk Havayolları’nın standıydı.
Açıkçası, Milano’ya kadar ben Türk Havayolları’nın bu işi bu kadar kurumsallaştırdığının farkında değildim. Ancak, kongrenin tüm oturumlarında projeksiyonlarda Türk Havayolları’nın logosunu görünce, bir de binlerce insanın elinde Invest On Board broşürleri ile dolaştığını fark edince, ilk işim standı ziyaret etmek oldu. Ancak, standı hızla ziyaret etmeme beni iten sebeplerden biri de, ACA – Amerika Melek Yatırımcılar Birliği Başkanı’nın elinde broşürlerle gelip bana bu konuda sorular soruyor olması oldu. Anlaşılan yakında yabancı havayolları bu inovatif fikri kopyalamaya çalışacaklar.

Türk Havayolları resmen küçük bir girişimcilik merkezi açmış durumda. Başında da Ahmet Faruk Tuna isminde genç ve kendisi de gayet enerjik bir intrapreneur/iç-girişimci bulunuyor. Projeyi ise yıllar öncesinden Bilkent’teki konferanslarımda tanıştığım ve şimdi ise Dekatlon isimli sosyal medya iletişim şirketinin kurucu ortaklarından Samet Ensar Sar yürütüyor(muş) – bunu da orada öğrendim.


Sistem şöyle işliyor:
İş fikirlerine yatırımcı arayan girişimciler, Türk Havayolları ile direkt temasa geçiyorlar. Ya web sitesinden iş fikirlerini gönderiyorlar, ya da bu tip etkinliklerde standa gelerek bizzat yetkililerle görüşüp iş fikirlerini anlatıyorlar. Uygun görülen girişimcilerin hemen orada video çekimleri yapılıyor ve yatırımcı sunumuna hazır hale geliyorlar. İşte bu kadar pratik.

Bu iş fikirlerini uçakta dinleyen melek yatırımcılar da, girişimcilere yine Türk Havayolları’nın web sitesi üzerinden ulaşabiliyorlar. İşte size iş fikirlerinizi gönderebileceğiniz Türk Havayolları’nın web sitesi: www.investonboard.com

Şurası bir gerçek ki, Türk Havayolları bu projeyle zaten tüm girişimcilerin ve melek yatırımcılardan en büyük yatırımı almış durumda. Hangi yatırımı mı? 

Bir işletmenin alabileceği en büyük yatırım, tüketicisinin beyninde diğer rakiplerinden farklı ve pozitif olarak kendini konumlandırabilmektir.  Yeni işler üretmenin yolunun sadece yeni girişimcilerin kuracakları işlerle mümkün olabileceğinin her gün anons edildiği bir dünyada, hatta Obama’nın 21.yüzyılı Girişimcilerin Yüzyılı olarak duyurduğu bir zaman diliminde, sanki konuyla hiç te ilgisi yokmuş gibi duran bir şirketin ortaya çıkıp girişimcilik konusunu tam da müşterilerini daha fazla tatmin etme stratejisinin göbeğine oturtması, kendi marka değerine gerçekleştirdiği en büyük yatırım.

Tabii bu şirket, bir de milli şirketimiz olunca, hem bu yatırım takdir görüyor hem de alkış sesleri daha yüksek çıkıyor doğal olarak…
Haftaya görüşmek üzere…