ANKARA - AA

Çözüm Süreci'ni engellemeye dönük eylemleri artıran terör örgütlerinin son 38 gündeki saldırılarında, asker, polis ve korucuların aralarında bulunduğu 34 güvenlik görevlisi şehit edildi, 12 kişi yaşamını yitirdi. KCK'nın geçen ay "Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozan eylemlerini sürdürüyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 7 Temmuz-13 Ağustos arasındaki 38 günde terör saldırılarında, aralarında Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız ile Sultanbeyli'deki Fatih Polis Merkezi'ne yönelik bombalı saldırının ardından çıkan çatışmada şehit düşen Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Beyazıt Çeken'in de bulunduğu 33 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 12 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 132 kişi yaralandı.

Bu dönemde teröristlerce, çoğunluğu tır 120 araç ateşe verildi. Çatışmalarda 39 terörist öldürüldü, 8 terörist yaralı ele geçirildi.
Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere DAEŞ ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 24 Temmuz'dan bu yana bin 754 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 407'si tutuklandı.

TSK'nın hava operasyonları
TSK'nın teröristlere ait hedeflere yönelik hava harekatlarında 390 terörist etkisiz hale getirildi, 150'si ağır olmak üzere 400'ün üzerinde terörist yaralandı. Bölücü terör örgütüne ait hedeflere büyük zarar verildi. Bokriskan bölgesinde, örgütün sözde "Şehit Dilan" tabur komutanı "Şerevan Fatuvan" kod adlı teröristle, örgütün 4 büyük grup lideri etkisiz hale getirildi, 30 terörist yaralandı.

Zargeli Kampı'na yönelik hava harekatında örgütün kadın grubu "Şervan" sorumlusu "Gülten" kod adlı teröristin de aralarında yer aldığı 20'nin üzerinde bölücü terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi. Enze'de barınma alanındaki bölümde ise terör örgütüne ait karargah olarak kullanılan binalar vuruldu. Harekatta yaklaşık 30 kadın terörist öldürüldü.

Son 24 saatte yaşananlar

Batman'ın Gercüş ilçesi Yolağzı köyünde köy korucusu olan Şemsettin Yarba (46), evinin önünde, terör örgütü PKK mensuplarınca uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu yaralandı. Yarba'nın da karşılık vermesi üzerine kaçan saldırganların yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Köydekilerin yardımıyla Midyat Devlet Hastanesine kaldırılan Yarba'nın durumunun iyi olduğu belirtildi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Gazi Caddesi'nde, terör örgütü PKK'nın YDG-H mensuplarınca İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına bombalı saldırıda bulunuldu. Saldırganların attığı parça tesirli bombanın binanın çevresindeki tel örgülere çarpıp yola düşerek patlaması sonucu yoldan geçen Saniye Kaplan (65) ve Amine Yerlikaya (25) yaralandı. Silvan Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Kaplan, buradaki müdahalenin ardından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Güvenlik kuvvetleri saldırganları yakalamak için çalışma başlattı.

Van'ın Erçiş ilçesindeki Erciş-Patnos Karayolu Ekiciler köyü mevkisinde PKK'lı teröristlerce durdurulan Erzurum-Van seferini yapan yolcu otobüsü, teröristlerce yolcuların indirilmesinin ardından ateşe verildi. Can kaybının yaşanmadığı olayda yakılan otobüsteki yangın Erciş Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürüldü. Güvenlik güçlerinin, teröristlerin yakalanması için operasyon gerçekleştirdi.

Şırnak Silopi Görümlü Üs Bölgesi Yakın Emniyet Unsurlarına bir grup teröristin sızma girişiminde bulunması ve üs bölgesine Doçka, Bixi, roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açılmasının ardından çıkan çatışma çıktı. 4 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildiği çatışmada, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları herhangi bir zayiat vermedi.

Ağrı'nın Diyadin İlçe Jandarma Komutanlığına dün akşam saatlerinde terör örgütü PKK mensuplarınca roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Güvenlik kuvvetlerinin anında karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada karanlıktan yararlanarak kaçmaya çalışan 3 terörist etkisiz hale getirildi. Güvenlik güçlerinin bölgedeki operasyonları sürüyor.

Tunceli'de, zırhlı askeri aracın geçişi sırasında mayın ve el yapımı patlayıcılarla saldırı düzenleyen teröristler Özel İdareye ait aracı gasbederek kaçtı. Tunceli-Elazığ karayolu Kanoğlu Köyü mevkisindeki saldırıda, bölücü terör örgütü mensuplarınca yerleştirilen mayın ve el yapımı patlayıcının infilak sonucu, yol emniyetini sağlamakla görevli zırhlı askeri araçla bölgede seyir halinde bulunan bir sivil araçta, küçük çapta hasar meydana geldi. Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı patlamada sivil araç sürücüsü hafif yaralandı. Olayı gerçekleştirdiği değerlendirilen 2 bölücü terör örgütü mensubu, merkeze bağlı Yolkonak Köyü mevkisinde Tunceli Özel İdaresine ait 62 AC 951 plakalı aracı gasbeden araç sürücüsünü serbest bırakarak kaçtı.

Terör örgütü PKK mensupları, Tunceli'deki bir başka olayda zırhlı askeri araca bombalı saldırı düzenledi. Tunceli-Elazığ karayolunun Kanoğlu köyü mevkisinde gerçekleşen saldırıda, devriye görevi yapan zırhlı aracın geçişi sırasında daha önceden bölücü terör örgütü mensuplarınca karayoluna yerleştirilen uzaktan kumandalı patlayıcı infilak ettirilmesi sonucu ölen ya da yaralanan olmadı. Patlama esnasında yoldan geçen sivil bir araçta hasar meydana geldi. 

Bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist tarafından Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Şehit Üsteğmen Halil Durmaz Kışlası'na roketatar ve havanla silahlı saldırıda bulunuldu. Saldırıya, TSK unsurlarınca karşılık verilmesi üzerine terörist ateşleri kesildi.

Van'ın Başkale ilçesi Çamlık Jandarma Karakol Komutanlığına da bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist, uzun namlulu silahlarla saldırdı. Askerlerin anında karşılık verdiği saldırıda herhangi bir zayiat ve hasar oluşmadı.

Bitlis'de de Mutki İlçe Jandarma Komutanlığına, teröristlerce uzun namlulu silahlarla taciz ateşinde bulunuldu. Taciz ateşi, karşılık verilmesi üzerine kesildi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, Şemdinli-Yüksekova karayolunun 13. kilometresindeki Durak Jandarma Karakolu'na teröristlerce roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Can kaybının yaşanmadığı saldırı sonrası karakoldaki askerler, teröristlere anında karşılık verdi. Yaşanan çatışma sonrası kaçan teröristlerin yakalanması için bölgede operasyon başlatıldı. Şemdinli 34. Hudut Tugay Komutanlığı, 3. Dağ ve Komando Tabur Komutanlığı ile Şapatan Karakolu'ndan da teröristlerin kaçtığı bölge obüslerle ateş altına alındı. Olayda, bölücü terör örgütü mensuplarınca atılan havan mermisine ait şarapnel parçası sağ bacağına isabet eden Korgan köyü sakinlerinden S.T. adlı vatandaş hafif yaralandı. Hayati tehlikesi olmayan S.T, Yüksekova Devlet Hastanesindeki ilk müdahale sonrası Van'da bulunan bir hastaneye sevk edildi.

Yüksekova ilçesinde de Yüksekova-Dağlıca karayolunun 45. kilometresinde bulunan ve Dağlıca köyü ile burada konuşlu tabur komutanlığına ulaşımı sağlayan Şehri köprüsüne, terör örgütü mensuplarınca yerleştirilen tahrip gücü yüksek bomba uzaktan kumandayla patlatıldı. Patlamada köprü kullanılamaz hale gelirken, teröristlerin yakalanması için bölgede hava destekli operasyon başlatıldı.

Hakkari-Çukurca yolunun tekrar kullanıma açılması maksadıyla çalışan iş makinesi ve emniyetini sağlayan TSK unsurlarına, bölücü terör örgütü mensuplarınca roketatar ve uzun namlulu silahlarla silahlı saldırıda bulunuldu. 

Hakkari'deki bir başka olayda ise Üzümlü Sınır Kapısı'nda görevli 10 gümrük personelinden de 4 gündür haber alınamıyor. Yüksekova ilçesindeki Esendere Sınır Kapısı'nda çalışan 10 gümrük personeli, bir süre önce hizmet vermeye başlayan Çukurca'nın Irak sınırındaki Üzümlü Sınır Kapısı'nda geçici olarak görevlendirildi. Hafta sonu tatillerini evlerinde geçirmek için geldikleri Yüksekova'dan 10 Ağustos Pazartesi günü Çukurca'ya dönmek için yola çıkan personelin teröristlerce kaçırılmış olabileceği ihtimali üzerinde duran güvenlik güçleri, arama çalışmalarını sürdürüyor.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Fiskaya Caddesi'nde de  terör örgütü PKK mensuplarınca zırhlı polis aracına uzun namlulu silahlarla 2 yöndensaldırı düzenlendi. Zırhlı aracın hasar gördüğü saldırıda can kaybı ve yaralanma olmadı.

Aynı kentteki Silvan Yolu üzerinde İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince bir otomobile düzenlenen operasyonda da eylem hazırlığında oldukları öne sürülen terör örgütü PKK mensubu 2 kişi yakalandı. Bu kişilerden bomba yapımında kullanılan 100 kilogram kimyasal madde ele geçirildi. Zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.

Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H'ye yönelik Samsun'un Atakum ilçesi ile Gaziantep'te düzenlenen eş zamanlı operasyonda 7 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden A.İ.D. (22), A.İ. (24), R.G. (19) V.T. (22), J.S. (24), R.R. (24) Samsun'da, R.Ö (23) ise Gaziantep'te gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri süren şüphelilerin ikametgahlarındaki aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

Bayburt'taki diğer operasyonda ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan aranan Ş.D. (26), Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince kent merkezine bağlı Yazyurdu köyünde yakalandı. Zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Mardin Kızıltepe, Siirt Pervari ve Ağrı Diyadin'de bölücü terör örgütü mensubu 4 terörist, silahsız ve teçhizatsız olarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Mardin'in Nusaybin ilçesi Demirtepe Hudut Karakol Komutanlığı bölgesinde hududu yasa dışı yollardan geçmeye çalışan bir bölücü terör örgütü mensubu terörist, silahsız ve teçhizatsız olarak yakalandı. Yakalanan bölücü terör örgütü mensubu terörist Nusaybin Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edildi ve olayla ilgili adli tahkikat başlatıldı.