Avrasya bölgesinin sanayi fuarı WIN EURASIA, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve imalat sektörünün önde gelen kurumlarının katılımıyla gerçekleştirildi. 20 ülkeden bin 376 firmayı İstanbul’da bir araya getiren fuarda, Türk sanayii son teknoloji ürünlerini dünyaya tanıtma fırsatını yakaladı. Türk firmalarının ihracat artışına yönelik yeni işbirliği anlaşmalarına imzaların atıldığı fuarda, sergilenen robot otomasyon teknolojisi büyük ilgi gördü.

ROBOT OTOMASYON TEKNOLOJİSİ

Sac işlemeden metal şekillendirme teknolojilerine; otomasyon hizmetlerinden elektrik ve elektronik ekipmanlara; hidrolik ve pnömatik hizmetlerden tesis içi lojistiğe kadar geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistemi bir araya getiren WIN EURASIA, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve sektörün önde gelen temsilcilerinin yer aldığı törenle düzenlendi. Uluslararası firmaların robot, otomasyon teknolojisi, IT çözümleri ve yazılımların yanı sıra network platformlarını de sergilediği fuar, 360 derece imalat sanayinin tüm bileşenlerini İstanbul’da buluşturdu.

“YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİ HEDEFLİYORUZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak çalışmalarını milli teknoloji hamlesi başlığıyla sürdürdüklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi: “Ülkemiz için stratejik değer taşıyan kritik ürünlerin milli ve özgün olarak geliştirilmesi ve üretilmesini ve yine uluslararası rekabette Türkiye’yi öne çıkaracak rekabetçi üstünlük alanlarımızın belirlenmesi ve bu alanlarda yerli ve milli üretimin gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bizim genç nüfusumuzun dinamizmi en büyük değerimiz. Bizim yakaladığımız büyüme ortalamaları çevre ülkelerin ve Avrupa ülkelerinin çok üzerinde. Dönem dönem dış kaynak bazlı süreçler yaşıyoruz ama dünya biliyor, Türkiye biliyor, çevre ülkeler biliyor ki Türkiye ekonomisi çok güçlü. Türkiye’de çok güçlü bir altyapı inşa edildi. Bugün Türkiye’de 80’in üzerinde teknopark, bin 400’ün üzerinde tasarım ve ARGE merkezi var. Teknoparklarımızda 5 bin şirket 30 binden fazla proje geliştiriyor. AR-GE çalışanlarımızın sayısını 150 binin üzerine çıkardık. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye çok büyük adımlar atmış olacak. Hep birlikte başarı hikayelerimizin sayılarını çoğaltacağız. Bütün bunları dünyaya açık, küresel şirketlerin hedeflerini ülkemizin hedefleriyle buluşturduğumuz projeler yürüten bir ülke olarak yapacağız.”

“FUARA KATILIMCI SAYISINDA ÖNEMLİ ARTIŞ VAR”

Açılış töreninde konuşan Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel’de, fuara katılan yerli ve yabancı firma sayısında önemli artış kaydettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu yıl ‘Geleceğin Parçası Ol’ sloganıyla hayata geçirdiğimiz WIN EURASIA bugün 20 ülkeden 1400’e yakın firmayı İstanbul’da ağırlamanın gururunu yaşıyor. Firmaların son teknolojilerini göstermek için buluştuğu 4 günlük süre zarfında Endüstri 4.0, bir diğer adıyla sanayiide dijitalleşme odaklı özel alanlarımız ve yeni uygulamalarımızla Türkiye sanayisini ileriye taşıyacak, etkin teknoloji kullanımı ve yüksek katma değerli ürünler yaratması noktasında destekleyici etkinliklere ev sahipliği yapacağız. Yerli firmalarla işbirliği içinde Türk sanayii için ihracata yönelik yeni işbirlikleri geliştireceğiz”

Deutsche Messe AG Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Lenarz açılış töreninde Türkiye’nin istikrarlı ekonomisiyle uluslararası alandaki rekabet gücünü sürekli artıran bir ülke olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Güçlü ekonomisiyle Avrasya bölgesinde stratejik bir öneme sahip olan Türkiye, kendi öz kaynaklarının yanı sıra uluslararası doğrudan yatırımlarla da büyümeye devam ediyor. Yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin Türkiye ekonomisindeki payı artarken, uluslararası niteliğe sahip Türk mallarına olan ilgimiz de artıyor. Bunun en somut örneği WINEURASIA’nın yarattığı iş hacmidir. WIN EURASIA hem katılımcı hem ziyaretçi tarafında uluslararası potansiyeli en yüksek fuarlardan biridir. Türkiye’deki teknolojik ve ticari atılımların bir destekçisi olarak Türk firmalarıyla sürekli işbirliği içindeyiz, buradaki iş ortaklarımızla kurduğumuz ilişkileri her yıl daha da geliştirmeye sonuna kadar kararlıyız.”

İSTANBUL’DA ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİNE İMZA ATILDI

Hannover Fairs Turkey Fuarcılık tarafından düzenlenen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB desteği ile düzenlenen fuar, MİB, MAİB, MAKFED, İSDER, ENOSAD, AKDER, ETMD, EMO, İTO, VDMA, ZVEI VE ROBODER gibi sektörün önde gelen kurum ve kuruluşlarının işbirliği ile organize edildi. ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere CIS ülkelerinden Afrika’ya kadar önemli sanayi ülkeleri için bir buluşma noktası haline gelen WIN EURASIA, Ticaret Bakanlığı ve Hannover Fairs Turkey’in organize ettiği ‘Yurtdışı Alım Heyeti Programları’ çerçevesinde uluslararası delegasyonlara da ev sahipliği yaptı.

Fransa, İtalya, İspanya, Belarus, Fas, Kırgızistan, Kazakistan, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Tacikistan, Ukrayna, Fas, Tunus, Cezayir ve Lübnan başta olmak üzere önemli alıcı grupları, ‘Yurtdışı Alım Heyeti Programı’ kapsamında 1000’in üzerinde fuar katılımcısı Türkiye firmasıyla ikili iş görüşmesi gerçekleştirme imkanı buldular. Fuar kapsamında düzenlenen B2B görüşmeleri Türk sanayicilerin yeni anlaşmalara imza atması ve yeni ortaklıklar kurması için önemli fırsatlar sundu. Yerli katılımcıların da yoğun ilgisiyle karşılanan fuara Sanayi ve Ticaret Odaları, Meslek Odaları ve Federasyon kurumlarıyla işbirliği sonucunda Türkiye genelinden 41 ilden 120 otobüsle Anadolu delegasyonu fuarı ziyaret etti.

TÜRKİYE SANAYİSİNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜME ODAKLANILDI

WIN EURASIA ziyaretçileri otomasyon, dijitalleşme, nesnelerin interneti, arttırılmış gerçeklik ve katmanlı üretim gibi teknolojik gelişmeleri yakından deneyimleme fırsatı buldu. Fuar kapsamında düzenlenecek forum ve konferans programlarıyla sektörün gelecek vizyonu masaya yatırıldı.

“Sanayide Dijital Dönüşüm”, “Ekonomi, Bilim, Gelecek ve Siz”, "Self Service Industry 4.0", "Bilişim Teknolojilerinin Endüstriye Entegrasyonu: Sanayi 4.0","Üretimde Dijital Dönüşüm", "Otonom Mobil Robotlar ve Lojistik 4.0", "Akıllı Üretim Teknolojileri-Dijital Fabrikalar", "Fabrikalarda IIoT Altyapıları ve Yapay Zeka" ve "WIN Eurasia Dijital Dönüşüm Sohbetleri" fuarın en dikkat çeken ve merakla beklenen konferans başlıkları oldu. WIN EURASIA bünyesinde dört gün boyunca birbirinden farklı konu ve konukların yer alacağı 7 farklı konferans ve panel düzenlendi.

TÜRKİYE’NİN İLK ‘KARANLIK FABRİKASI’NA YOĞUN İLGİ

Endüstri 4.0 Festival Alanı’nda kurulan Endüstri 4.0 konseptli Canlı Üretim Hattı fuarın en çok ilgi gören alanlarından oldu. Üretim kontrolü ve takibi, veri analizi, bulut teknolojisi, endüstriyel güvenlik, endüstriyel nesnelerin interneti, büyük veri, dijital otomasyon ve katmanlı üretim teknolojisi kullanılarak hazırlanan ve Türkiye’nin ilk ‘karanlık fabrikası’ olma özelliğine sahip olan “Canlı Üretim Hattı”nda katılımcı ve ziyaretçiler, sanayinin yeniden şekillenmesine yön veren teknolojileri yakından görme imkanı buldu.

SANAYİYE DEĞER KATAN PROJELER “WIN EURASIA”DA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Hannover Fairs Turkey’nin, ENOSAD işbirliği ile bu yıl ilk kez WIN EURASIA bünyesinde “WINOVATION” yarışması düzenlendi. Yarışmada ürün, hizmet, tasarım, teknoloji, teknik altyapı, çözüm, iş modeli, organizasyon ve sosyal çevre gibi konu başlıkları altında teknik inovasyon ağırlıklı, özgün tasarımlı projeler ödüllendirildi.