ANKARA (AA) - ERDAL ÇELİKEL - Rusya'ya son 15 yılda 10 bin dolarlık piliç üretiminde kullanılan kuluçkalık yumurta ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bu ülkenin AB'ye uyguladığı gıda ambargosunun da etkisiyle rakamı 3 ayda 2,6 milyon dolara taşıdı.

ABD ve Avrupa Birliği'nin, Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol nedeniyle Rusya'ya karşı devreye soktuğu ekonomik içerikli yaptırımlara, bu ülkenin "gıda ambargosu" ile karşılık vermesinin ardından Rus yetkililerin gıda ürünleri tedariki konusunda Türkiye'ye yönelmesi özellikle kuluçkalık yumurta ihracatına olumlu katkı sağladı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2000 yılından bugüne kadar Rusya'ya sadece 10 bin dolarlık kuluçkalık yumurta ihracatı gerçekleştiren Türkiye, geçen yılın aralık ayından itibaren ihracatını hızla artırdı.

Bu kapsamda geçen yılın sonlarında gıda ürünleri tedariki konusunda görüşmeler için Türkiye'ye heyet gönderen Rusya, 2014 yılının aralık ayında 100 bin dolar seviyesinde yumurta satın aldı.

İhracattaki olumlu gelişme, bu yılın ilk iki ayına ilişkin verilere de yansıdı. Buna göre, yumurta ihracatı ocak ayında 1 milyon 504 bin, şubat ayında da 987 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece söz konusu ürün grubunda Rusya'ya geçen yılın aralık ayından bu yılın şubat ayı sonuna kadar toplam 2,6 milyon dolar ihracat yapıldı. Aynı dönemde ihraç edilen yumurta adedi de 7 milyon 12 bin 800 olarak gerçekleşti.

İhracattaki bu artış Rusya'yı yumurta ihracatında üst sıralara taşırken, söz konusu ülke, şubat ayı sonu itibarıyla Irak'ın ardından en fazla ihracat yapılan 2. ülke konumuna yerleşti. 

- "Türk civcivlerinin kalitesi ihracatta etkili oldu"

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Rusya'ya kuluçkalık yumurta ihracatı konusunda izinlerin yeni alındığını belirterek, geçen yılın sonundan itibaren de bunun etkisinin görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin elindeki civciv çıkarmada kullanılan fazla kuluçkalık yumurtaları Rusya'ya ihraç ettiğini dile getiren Koca, "Bu zamana kadar ağırlıklı olarak AB'den alıyorlardı. Türk civcivlerinin kalitesi Rus pazarına girme konusunda etkili oldu" dedi.

Yapılan ihracatla Türkiye'nin Rusya pazarına yavaş yavaş girmeye başladığını ifade eden Koca, ihracatın yıl sonuna kadar mevcut seyrini sürdürmesini beklendiğini kaydetti.