Korona virüs vakalarının artmasına karşın ekonomik göstergelerin toparlanma sinyalleri vermeye devam etmesi küresel piyasalarda risk iştahının güçlü kalmasını sağlıyor. Sermaye piyasalarına olan ilginin son dönemde belirgin şekilde arttığı yurtiçinde ise buna BIST-30’da açığa satış yasağının kalkmasının ve F-35 üretiminde Türkiye’nin aktif rol almaya devam etmesinin de eklenmesi ile iyimser hava etkisini sürdürüyor. Yatırımcıların ekonomik aktivitenin seyrini yakından izlediği içinde bulunduğumuz dönemde bugün veri açısından ise yoğun bir gün olacak.

Geçtiğimiz hafta PMI rakamları büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin altında kalsa da ekonomik aktivitede önceki aya kıyasla belirgin toparlanmaya işaret etmişti. Bugün ise ABD’den gelecek ISM imalat endeksi ön planda olacak. Hisse senetlerinin performansı ile de korelasyonu yüksek olan ISM’in beklentilerden daha iyi bir tablo ortaya koyması risk iştahının güç kazanmasını sağlayabilir. ADP özel sektör istihdam rakamı ise yarınki tarım dışı istihdam verileri öncesinde son durumu yansıtacak olması bakımından önem taşıyor. Para politikası tarafında ise Haziran ayı Fed toplantısının tutanaklarını takip edeceğiz. Hatırlanacağı gibi toplantıda faiz oranlarında ve varlık alım programının büyüklüğünde değişikliğe gidilmezken 2022 sonuna kadar faizlerde değişiklik öngörülmemişti. Tutanaklarda özellikle negatif faiz ve getiri eğrisini kontrolüne yönelik tartışmalar odan noktasında olacaktır.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul’da iyimserlik sürüyor. Haziran ayını %10’un üzerinde değer kazanımı ile tamamlayan BIST-100 endeksi böylece arka arkaya üçüncü ayı da pozitif bölgede tamamlamış oldu. Ayrıca endeks bu performansı ile %13,5 değer kazandığı 2012 yılından bu yana en güçlü Haziran ayını geride bıraktı. Temmuz ayları ise endeksin genel olarak durgun performans sergilediği aylardan biri olarak öne çıkarken son 10 Temmuz’daki ortalama getiri %2 olarak gerçekleşti. Hacimlerdeki seyir endeksin son dönemdeki güçlü trendini teyit eder ederken özellikle 116.300 seviyesinin üzerinde kalınmasının yukarı yönlü hareket alanını genişlettiğini düşünüyoruz. Bu noktada 118 bin seviyesini ilk hedef olarak görmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan açığa satış yasağının bugünden itibaren BIST-30 endeksinde kaldırılmasını ise yatırımcıların pozisyon almasını kolaylaştırdığı ve

piyasaların daha etkin işlemesine olanak sağladığı için pozitif buluyoruz. Benzer şekilde Türkiye’nin F-35’ler için parça üretmeye devam ettiğine yönelik haberleri de hisse senetlerini destekleyici nitelikte görüyoruz.

Kaynak: Matriks

 Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD-AS

Regresyon

GARAN

AL

AL

AL

AL

ISCTR

AL

AL

AL

AL

KARSN

AL

AL

AL

AL

KOZAL

AL

AL

AL

AL

MAVI

AL

AL

AL

AL

YATAS

AL

AL

AL

AL

EUR/USD güç kazanmakta başarılı olamıyor. Korona virüs vakalarında artışın devam etmesi yatırımcıları temkinli olmaya iterken bu durum kaçınılmaz olarak doların bir adım öne çıkmasına neden oluyor. Parite üzerindeki baskının artması neticesinde zaman zaman 1,12’nin de altında rakamlar görmeye başladık. Satışların önemli bir kısmının bu seviyenin üzerinde karşılanması ise şimdilik teknik görünümde anlamlı bir bozulma olmasına izin vermiyor. Ancak 1,1270’in üzerinde kalıcı rakamlar oluşmadıkça büyük resimde güçlü toparlanma ihtimalini düşük buluyoruz.

 

USD/TL’de belirgin bir değişim göze çarpmıyor. Son derece dar bir bant aralığında işlem gören USD/TL yeni güne de 6,86’nın altında başlıyor. Uzun süredir devam eden yatay seyir nedeniyle kurun teknik görünümü net bir yöne işaret etmiyor. Bugün açıklanacak PMI imalat endeksi ise Türkiye’de ekonomik aktivitenin son durumunu gösterecek olması bakımından TL’nin performansı açısından da önem taşıyor. Bir önceki ay veri 33,4’ten 40,9’a yükselirken trendi göstermesi açısından takip ettiğimiz üç aylık ortalama ise dört aydır arka arkaya geri çekiliyor. Endeks 49 seviyesinin altında kaldıkça bu tablo Haziran ayı rakamında da değişmeyecek.

Kaynak: Matriks

Ons altın iyimserliğini ileri taşıyor. Korona virüs vaka sayısının küresel ölçekte artmaya devam etmesiyle ons altın son dört yıldaki en iyi çeyreklerinden birini yaşıyor. Gelinen seviyeler kâr satışlarına açık kapı bıraksa da korona virüs endişe kaynağı olarak kalmaya devam ettikçe altına yönelimin sürmesi muhtemel görünüyor. Teknik açıdan bakıldığında da kısa vadeli indikatörlerin iyimser kalmaya devam etmesi yukarı yönlü denemelerin sürebileceğine işaret ediyor. Bu noktada özellikle 1780 doların üzerinde kalınması çok daha güçlü bir sinyal olacaktır.