Günün önemli gündemi Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyeleriyle yapacağı görüşme olacak.

Hafta boyu sert hareketlerin yaşandığı yurt içi döviz piyasalarında dün 11,60 ile 13,20 aralığında dalgalanan dolar/TL, 11,88'den günü noktalamıştı. Bu sabah saatlerinde ise dolar/TL 11,95; Euro/TL ise 13,40 civarında işlem görüyor. 

Asya borsaları, yatırımcıların ABD'de faiz oranlarının Japonya ve euro bölgesi gibi diğer büyük ekonomilere göre daha hızlı yükseleceğini beklemesiyle yükselişi sürdüren doların etkisiyle düşüşüne devam etti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi, son altı seansın her birinde küçük kayıplar kaydetmesinin ardından yüzde 0, 2 düşüşle altı haftanın en düşük seviyesine geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,8 yükseldi.

Altın fiyatları bu hafta oldukça hareketli bir seyir izliyor. Özellikle küresel çapta enflasyonun tırmanışa geçmesi ülke ekonomilerini tehdit ederken, merkez bankalarının atacağı adımlar merakla bekleniyor. Piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal sıkılaşmaya gideceğine yönelik öngörülerin artması ons altın üzerinde baskı oluşturdu. Peki gram altında son durum ne? İşte detaylar…

Küresel ekonomik gelişmeler güvenli liman altın fiyatı üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD’de enflasyonist eğilimin artmasıyla geçtiğimiz haftalarda 1879 dolara kadar yükselen ons altın, Fed’in sıkı para politikasına gideceğine yönelik beklentilerin artmasıyla resmen çakıldı.

ONS ALTINDA FED BASKISI SÜRÜYOR

Haftanın ilk işlem gününe 1848 dolardan başlayan ons altın, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Fed Başkanı Jerome Powell’ı yeniden aday göstereceğini açıklamasıyla birlikte sert düştü.

Geri çekilme eğilimini çarşamba gününe de taşıyan ons altın, 1777 dolara kadar düştü ve 1784 dolardan kapandı.

Bugüne ise 1789 dolardan başlayan ons altın, önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0.47 oranında yükselişle 1792 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1786 dolar, en yüksek ise 1794 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN DALGALI SEYREDİYOR

Haftanın ilk işlem gününe 661 liradan başlayan gram altın, salı günü dolar kurundaki yükselişten etkilenerek 772 liraya kadar çıktı ve rekor kırdı.

Çarşamba günü kayıplarını telafi eden gram altın, 666 liraya kadar geri çekildi ve 685 lira seviyesinde dengelendi.

Bugüne ise 685 liradan başlayan gram altın, şu dakikalarda 690 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 685 lira, en yüksek ise 690 lira seviyeleri görüldü.