PİYASALAR SON İŞLEM GÜNÜNE ZAYIF GİRİYOR

Varlık fiyatları hafta başından bu yana yukarı yönlü hareket etme isteği içerisinde olsa da korona virüs vaka sayılarında yaşanan artış risk iştahını ciddi oranda bozmuş durumda. Bu durum bir çok piyasada hafta içindeki kazanımların da tamamen silinmesine neden oldu. Haftanın son işlem gününe girerken de varlık fiyatlarında zayıflığın sürdüğünü görüyoruz. Yatırımcıların hafta sonu riski almaya sıcak bakmayabileceklerini de düşünürsek bugün piyasaların ne derece dirençli kalabileceğini izleyeceğiz Makroekonomik veri tarafında ABD ÜFE rakamı dışında önemli bir veri bulunmazken içeride ise işsizlik oranını takip edeceğiz. Hatırlanacağı gibi bir önceki ay manşet işsizlik oranı %13,2’ye ve tarım dışı işsizlik oranı ise %15,0’e gerilemişti.

BEKLENTİLERİMİZ

Artan küresel riskler Borsa İstanbul’a da negatif yansıdı. BIST-100 endeksi hafta içinde 120 bin seviyesinin üzerini gördükten sonra gerek kâr satışları gerekse yurtdışında risk iştahının durgun olmasının etkisiyle bu bölgede kalıcı olmayı başaramamıştı. Dün tekrar 120 bine doğru yönelim görsek de özellikle günün sonuna doğru gelen satış baskısı görünümün bozulmasına neden oldu. 117.400 desteğinin kırılmasının ardından 115.000 desteğinin önemi artarken bu bölgenin altına inilmesi durumunda ise kısa vadeli görünüm daha fazla bozulabilir. Yükselen trende geri dönülmesi için ise endeksin 117.800 puanı aşması gerekiyor. 

Kaynak: Matriks

 Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD-AS

Regresyon

ARCLK

AL

AL

AL

AL

EUR/USD 1,13’ün üzerinde zorlanıyor. ABD Hazinesi önceki gün 10 yıl vadeli tahvilde 29 milyar dolarlık satış gerçekleştirirken faiz oranları ise özellikle korona virüsün ekonomiyi tehdit ettiğine yönelik algı nedeniyle tarihteki en düşük seviyede gerçekleşti. Bu durum doların desteksiz kalmasına neden olurken paritede ise yukarı yönlü denemelerin sürmesini kolaylaştırdı. Ancak teknik olarak da önemli bir nokta olan 1,1350 civarında paritenin zorlanması dikkat çekerken artan korona virüs vakaları da dolar tercihinin yeniden öne çıkmasına neden oluyor. 1,1350’nin aşılması durumunda ise yukarı yönlü hareket etme eğiliminin korunmasını bekleriz. Aşağıda ise 1,1200 güçlü bir destek olarak kalmaya devam ediyor.

USD/TL haftayı yatay kapatmaya yakın. Korona virüs vakalarındaki artışın güvenli liman özelliğinden dolayı dolara yönelimi desteklediğini görsek de özellikle ABD tahvil faizlerinin düşük kalmaya devam etmesi dolar endeksinde (DXY) anlamlı bir değer kazanımı yaşanmasına izin vermiyor. Bu noktada paritede zaman zaman yukarı yönlü denemelerin sürmesi de dikkat çekiyor. Tüm bu gelişmeler ise 6,86’nın üzerine yükseldikten sonra risklerin arttığı USD/TL’de yukarı yönlü eğilimin cılız kalmasını sağlıyor. Hafta başından bu yana olduğu gibi son işlem gününde de görünümde anlamlı bir değişim yaşanmasını beklemiyoruz.

Kaynak: Matriks

Ons altın kazanımlarını korumaya çalışıyor. ABD’de günlük korona virüs vaka sayısının 60 bini, toplam vaka sayısının ise 3 milyonu geçmesi ile yatırımcılar güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda altının ons fiyatı 1800 doların üzerinde tutunmaya devam ederken kısa vadeli direnç olarak gördüğümüz 1820 dolara da oldukça yaklaşıldı. Altının bu seviyede zorlanması muhtemel olmakla birlikte vaka sayılarının yüksek seyrini koruması durumunda 1820 dolar ciddi bir direnç olmaktan çıkabilir. Kaldı ki CFTC vadeli işlem pozisyonlarında da önemli bir çözülme görmüyoruz.