WASHINGTON (AA) - ABD Merkez Bankası (Fed) New York Başkanı William Dudley, zayıflayan istihdam piyasası ve düşük enflasyonun ilk faiz artışını biraz erteleyebileceğini söyledi.

ABD basınına konuşan New York Fed Başkanı Dudley, son haftalarda açıklanan makroekonomik verilerin ekonominin yavaşladığına işaret ettiğini belirterek, bu durumun faiz artışının haziranda başlaması olasılığını düşürdüğünü kaydetti.

Konuşmasında, "Son dönemdeki verilere ilişkin zayıflık, haziran ayında faiz artırımı için çıtayı yükseltti" ifadesini kullanan Dudley, öte yandan verilerin gelecek 2 ay içinde toparlanma göstermesinin haziranı tekrar seçenekler arasına sokabileceğini dile getirdi.

Dudley, bununla birlikte faiz artışına doğru zamandan önce başlanmasının risklerinin geç kalınması durumunda ortaya çıkabilecek risklerden daha az olduğuna işaret ederek, "Açıkçası, ekonomi daha yavaş büyüyorsa, iş gücü piyasası zayıflıyorsa ve enflasyon Fed'in yüzde 2 hedefinin altındaysa, Fed'in ilk faiz artışının daha geç gelmesini beklemek mantıklı olacaktır" diye konuştu. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) kalıcı oy hakkına sahip olan New York Fed Başkanı Dudley, Fed'in en etkili isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. 

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 28-29 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek, ancak bu toplantıda faiz artışına yönelik bir karar alınması beklenmiyor.

Buna karşın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın haziran, eylül ve aralık toplantılarını takiben basın konferansı düzenleyecek olması, bu üç toplantıyı daha kritik hale getiriyor.

Bu arada, FOMC'nin mart ayı toplantı tutanakları bugün TSİ 21:00'de yayımlanacak.  Analistler, piyasaların tutanaklarda faiz artışının zamanlamasına yönelik ipuçları arayacağını belirtiyor.