Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), dünyanın her noktasına ulaşma hedefiyle, şube ve temsilci sayısını artırmaya ve iş birliği anlaşmaları imzalamaya devam ediyor. “Yıl sonuna kadar 100 ülkede teşkilatlanma” hedefi ile yola çıkan MÜSİAD, son olarak Rusya’da temsilcilik açtı. MÜSİAD böylece 80 ülkede 210 temsil noktasına ulaşmış oldu.

Rusya Stratejik Bir Öneme Sahip

MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, Rusya’da temsilcilik açılışının stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stratejik noktalar olarak konumlandırdığı Rusya, Hindistan, Çin ve Meksika’da teşkilatlanmayı öncelikli hedef olarak belirlediklerini ifade eden Uyar, bu doğrultuda Çin’de 4 farklı eyalette temsilcilik açtıklarını, şimdide Rusya’da temsilcilik açarak MÜSİAD ve Türkiye adına önemli bir adım attıklarını kaydetti.

Türkiye-Rusya Ticari İlişkileri Geliştirilmeli

İki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin olumlu seyrettiğine dikkat çeken Uyar,buna rağmen ticaret hacminin aynı seviyede olmadığını, iki ülke arasında çok büyük bir ticari potansiyel olduğunu ve bu potansiyelin süratle rakamlara yansıması noktasında çok çalışılması gerektiğini belirtti.

2017 yılında ticaret hacminin %37.2 oranında artarak 21.6 milyar dolar seviyesine çıktığına değinen Uyar, 2018 yılının ocak-haziran döneminde ise ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre %37 artış gösterdiğine işaret etti.Tüm bu gelişmelerin mutluluk verici olduğunu söyleyen Uyar, Rusya’nın başkenti Moskova’da açılan temsilciliğin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çok önemli katkılar sunacağını belirtti.

Yaklaşık 2 ay önce Rusya’ya giderek, ülkenin en önemli kuruluşlarından biri olan Uluslararası Müslüman İşadamları Derneği ile MoU anlaşması imzaladıklarını belirten Uyar, tüm bu çalışmaların “Ticari Diplomasi” vizyonunun bir sonucu olduğunu söyledi.

MÜSİAD Rusya Temsilciliği Hayati Önem Taşıyor

MÜSİAD Rusya Temsilcisi olarak göreve başlayan Mefail Deribaş, iki ülke ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. İlk iş olarak Rusya’daki resmi kuruluşları, tüm ticaret odası ve işadamı dernekleri başkanlarını ziyaret edeceğini belirten Deribaş, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ve artan ticaret hacminin bölgenin kalkınması için çok önemli olduğunu kaydetti. Deribaş, MÜSİAD Rusya Temsilciliği olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin arttırılmasına odaklandıklarını, bu bağlamda çalışmalar yürüteceklerini vurguladı.