ANKARA (AA) - ARİFE YILDIZ ÜNAL - Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 81 milyon cep telefonu numara taşıma işlemi gerçekleşirken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), "numara taşınabilirliği uyarı tonu"nu tüketicinin tercihini bıraktı. Numarasını taşıyan aboneler, uyarı tonu ile ilgili tercihlerini 16 Mayıs'a kadar mobil işletmecilere bildirecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, numara taşımada uyarı tonu tercihinin uygulanmasında izlenecek yöntemi onayladı.

Buna göre, mobil numara taşınabilirliğinde ilgili işletmeciler, abonelerine 12 Mayıs'a kadar, "numara taşınabilirliği uyarı tonunu 1 Haziran 2016’ya kadar" isteyip istemediklerine ilişkin kısa mesaj (SMS) gönderecek. İşletmeciler, abonelerin vereceğe cevaplara göre uyarı tonunu kullanacak. Söz konusu SMS’lerin ücretsiz olarak yanıtlanması sağlanacak. 

Mobil numara taşınabilirliğinde, ilgili işletmeciler, uyarı tonu konusundaki tercihlerini 16 Mayıs öncesinde belirtenlere, "Numara taşınabilirliği uyarı tonu tercihiniz alınmıştır. Talebiniz 16 Mayıs 2015 itibariyle aktif olacak", tercihlerini 16 Mayıs'tan sonra belirtenlere ise "Numara taşınabilirliği uyarı tonu tercihiniz alınmıştır. Talebiniz 24 saat içerisinde aktif olacak" yazılı SMS göndererek, bilgilendirme yapacak.

SMS göndermeyenlere ise 1 Ocak 2016'ya kadar söz konusu uyarı tonu verilecek, bu tarihten sonra verilmeyecek. Söz konusu tarihten sonra yapılan aboneliklerde, uyarı tonu istenip istenmediğine ilişkin SMS, aboneliğin başladığı tarihten itibaren 3 gün içinde gönderilecek. 

Uyarı tonu konusundaki tercihler herhangi bir anda işletmeciye SMS, internet, çağrı merkezi kanalıyla veya bayi aracılığıyla da bildirilebilecek. SMS haricindeki kanallar, en geç 1 Ocak 2016 itibarıyla tercih alınabilir hale getirilecek. Tercihlerin herhangi bir anda SMS ile bildirilmesine ilişkin gerekli düzenlemeler ise işletmecilerce 16 Mayıs'a kadar yapılacak. 

İşletmeciler, abonelerin/kullanıcıların uyarı tonu konusundaki tercihlerini etkileyebilecek nitelikte zorlaştırıcı, kısıtlayıcı veya teşvik edici uygulamalar gerçekleştiremeyecek.

Numara taşıma işleminin başladığı tarihten bugüne kadar yaklaşık 81 milyon taşıma işlemi gerçekleşti. Sabit hatlarda numara taşıma işlemi ise 800 bini aştı.