Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8.25’te sabit tutmakla doğru yaptığını belirterek şu yorumu yaptı: “Merkez Bankası uzun zamandır faizleri düşürüyordu. Amacı, Koronavirüs’ten önce ve sonra ekonomiyi büyüme yolunda stabilize etmekti. Ancak enflasyonla ilgili Ankara’dan gelen cesur açıklamalara rağmen Mayıs ayında fiyat artışlarının beklenenin çok üzerinde gelmesi, ekonomideki karar alıcılarda endişeye neden oldu. Ayrıca COVID-19 pandemisi çerçevesinde piyasadaki daralmayı kontrol altına almayı hedefleyen düzenlemeler ile Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlıklarının aldığı sert tedbirler, Türkiye’yi piyasa ekonomisinden koparıyormuş gibi bir görüntü vermişti. Bu sebeple benim de aralarında bulunduğum birçok ekonomist Merkez Bankası’nın bu sefer 25 baz puanlık bir indirimle yetineceğini tahmin ediyordu. Ancak Merkez Bankası yönetimi siyaset cephesini ‘doğru işleri’ yaptığına dair ikna etmiş olmalı ki, büyümeyle ilgili sıkıntıların çekildiği bu dönemde enflasyon endişelerini gözeterek faizi cesaretle sabit bıraktı.”

“BASİRET VE CESARET GÖSTERGESİ”

Siyaset cephesinden faiz kararına olumsuz bir tepki gelmediğine dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, “Merkez Bankası ile siyaset arasında koordinasyon bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak Merkez Bankası bugünkü kararıyla piyasa gerçeklerinden de sapmamış oldu. Özellikle MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nden Türkiye’nin çıkarılma ihtimalinin seslendirildiği bu dönemde Merkez Bankası’nın piyasa gerçekleriyle koordineli şekilde davranmasını hem basiret hem cesaret göstergesi olarak değerlendiriyorum” dedi.

“HEM ENFLASYONA HEM BÜYÜME DİNAMİKLERİNE BAKILACAK”

Bundan önceki açıklamalarında sık sık değindiği gibi Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde sadece büyümeye değil fiyat istikrarına da odaklanacağını öngördüğünü dile getiren Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, “Banka yönetiminin, sayısı 12’ye çıkarılmış Para Politikası Kurulu toplantılarından önce enflasyon rakamlarına, ardından da büyüme dinamiklerine bakılacağını tahmin ediyorum. Bu, faiz indirimlerinin bittiği anlamına gelmiyor ama kısa bir tatile çıkılmış olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.