ANKARA (AA) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2015 yılında temkinli para politikası duruşu sayesinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme eğiliminin devam edeceğini, ayrıca uygulanmakta olan yapısal reformların daha destekleyici arz yönlü koşullar sağlaması yoluyla ekonomimizin güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme eğilimine girebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 83. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında, para politikasının diğer ekonomi politikalarıyla etkileşimi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Küresel krizin, makro ekonomik ve finansal politikalar arasında eşgüdüm sağlanmasının, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek için son derece önemli olduğunu hatırlattığını ifade eden Başçı, hanehalkı, firmalar ve finansal kesim gibi farklı ekonomik birimler tarafından birbirlerinden bağımsız olarak alınan iktisadi kararların makro olarak değerlendirildiğinde makro-finansal risklerin birikmesine yol açabildiğinin politika yapıcılar tarafından iyi bilindiğini dile getirdi.

Başçı, bu açıdan değerlendirildiğinde 2011'de oluşturulan Finansal İstikrar Komitesi'nin önemli bir ihtiyacı giderdiğini vurguladı.

Finansal İstikrar Komitesi'nin, Türkiye ekonomisinde özel kesimin aşırı borçlanmasının önüne geçmek ve finansman kalitesinin iyileştirilmesi konularını yakından takip ettiğine değinen Başçı, son yıllarda uygulamaya konulan makro ihtiyati politikaların kredi genişleme hızının sürdürülebilir düzeylere çekilmesinde başarılı olduğunu, ayrıca, kredi kompozisyonunun da tüketimden ziyade üretimi teşvik edici bir şekle dönüşmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Finansal İstikrar Komitesi’nde alınan kararların da etkisiyle ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğünü ve bu gelişmenin hem dengelenme sürecine hem de finansal istikrara katkı yaptığını belirten Başçı, "Önümüzdeki dönemde de bu politikaların, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve dengeli şekilde büyümesine katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

- "Kamu borç düzeyi oldukça düşük"

Maliye politikasına ve yapısal reformlara ilişkin gelişmeleri de enflasyon görünümüne etkileri bakımından yakından takip ettiklerini dile getiren Başçı, bu açıdan değerlendirildiğinde, Türkiye’nin kamu borcunun diğer ülkelere göre düşük seviyede olduğunun söylenebileceğini ifade etti. Başçı, şunları kaydetti:

"Özellikle gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’de kamu kesiminin borç düzeyi oldukça düşük görünmekte, gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında da Türkiye’nin ortanca ülkelere yakın olduğu görünmektedir. 2000’li yıllardaki en önemli kazanımlarımızdan olan mali disiplinin, hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program çerçevesinde 2015-2017 yıllarında da devam edeceğini ve bunun enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini öngörüyoruz." 

Başçı, 2015 yılına dair şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçtiğimiz yıllar içinde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı tehdit eden gelişmelere etkin bir şekilde cevap verebilecek esneklikte bir politika çerçevesi oluşturmuş ve gerekli politika araçlarını geliştirmiş bulunmaktayız. Buradan hareketle, 2015 yılında temkinli para politikası duruşu sayesinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme eğiliminin devam edeceğini, ayrıca uygulanmakta olan yapısal reformların daha destekleyici arz yönlü koşullar sağlaması yoluyla ekonomimizin güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme eğilimine girebileceğini düşünüyoruz."

(Sürecek)