ANKARA (AA) - AYŞENUR SAĞLAM - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2013’te hizmete giren Marmaray ile boğaz köprüleri üzerindeki araç trafiğinin azaldığını belirterek, “Açıldığı günden bu yana Marmaray ile yaklaşık 122 milyon yolcu taşıdık. Marmaray’ın etkisiyle 2015’te ilk kez boğaz köprülerinden geçen araç sayısında düşüş yaşandı" dedi. 

Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Ekim 2013’te hizmete açılan Marmaray sayesinde İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarını birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprülerini kullanan araç sayılarında önemli düşüş olduğunu söyledi.

Açıldığı günden bu yana Marmaray'da yaklaşık 122 milyon yolcu taşındığını ifade eden Yıldırım, "2014’te boğaz köprülerinden 150 milyonun üzerinde araç geçti. Geçen yıl bu sayı 141 milyon civarında gerçekleşti. Marmaray'ın etkisiyle 2015'te ilk kez boğaz köprülerinden geçen araç sayısında düşüş yaşandı" diye konuştu.

Marmaray’ın günde 219 sefer yaptığına işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Her daim gururla ifade ediyorum ki asrın projesi Marmaray’ı gerçekleştirmek hükümetlerimize nasip oldu ve milletimizin 150 yıllık hayalini gerçeğe dönüştürdük. Olası en yüksek depreme dayanıklı, en son teknoloji ile inşa edilen dünyanın en özgün ulaşım projelerinden birini İstanbul’a kazandırdık. Dünyanın en derin batırma tüp tüneliyle Asya ile Avrupa’yı denizin altından birleştirdik. Bugün Marmaray genişleme planıyla İstanbul’un kent içi raylı sistem omurgasını oluşturuyor. 10 dakika aralıklarla günde 219 trenle ortalama 200 bin üstünde yolcu taşıyoruz. Yani günlük ortalama bir kent nüfusu kadar Marmaray ile yolcu taşınıyor. Açılışından bugüne kadar İstanbul nüfusunun 8 katı kadar yolcu bir kıtadan diğer kıtaya taşındı.”