Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından son 10 yılda 200 milyar dolarlık linyit rezervi bulunduğunu söyledi.
Linyit rezervi konusundaki gelişmeleri AA muhabirine değerlendiren Alaboyun, on yıllık sürede 8,3 milyar ton olan rezerv miktarının yüzde 88 oranında artarak 15,6 milyar tona ulaştığını kaydetti.

Sözü edilen dönemde MTA tarafından 200 milyar dolara karşılık gelen 7,3 milyar ton linyit rezervi keşfedildiğini bildiren Alaboyun, “Bu artış, bizi yıllık 2,5 milyar dolarlık doğalgaz ithalinden kurtarıyor” dedi.

- Üç büyük rezervin toplam büyüklüğü 4,2 milyar ton

Linyit’in büyük oranda termik santrallerde yakıt olarak kullanılan bir çeşit kömür olduğunu ve 2005 yılı itibarıyla MTA Genel Müdürlüğü tarafından yoğun linyit arama çalışmaları başlatıldığını aktaran Alaboyun şunları kaydetti:

"Bu dönemde toplam 1 milyon 531 bin 617 metre sondaj yapıldı ve 3 tanesi büyük rezervli olmak üzere 12 yeni linyit sahası keşfedildi, iki sahada da rezerv artışı sağlandı. Üç büyük rezerv ise 1,8 milyar ton rezerv değeri ile Konya Karapınar’da, 1,5 milyar ton rezerv değeri ile Eskişehir-Alpu’da ve 940 milyon ton rezerv değeri ile Afyon Dinar’da bulunuyor. 3 büyük rezervin toplam büyüklüğü ise 4,2 milyar ton."

- 1984 ile 2004 arasında herhangi bir linyit araması yapılmadı

Geçmişte Türkiye'de yapılan linyit arama çalışmaları hakkında da bilgi veren Alaboyun, "MTA Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde linyit arama çalışmalarına 1938 yılında başlanılmış, 1984 yılına kadar toplam 1 milyon 459 bin metre sondaj yapılarak 117 adet linyit sahası saptandı. Bu çalışmalar sonucunda 8,3 milyar ton linyit rezervi tespit edildi ancak 1984 ile 2004 arasında herhangi bir linyit araması yapılmadı” diye konuştu.

Çalışmaları tamamlanan sahaların Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) devredildiğini dile getiren Alaboyun, rezerv tespit edilen sahalarla ilgili de "Çalışmaları tamamlanan Karapınar-Ayrancı, Tekirdağ-Çerkezköy, Afşin-Elbistan (MTA) linyit sahaları EÜAŞ Genel Müdürlüğüne, Amasya-Merzifon, Kırklareli-Pınarhisar-Vize, Eskişehir-Alpu ve Konya-Ilgın sahaları ise TKİ Genel Müdürlüğüne devredildi. Afyonkarahisar-Dinar linyit sahasının EÜAŞ Genel Müdürlüğüne devri sözleşme aşamasında. Afyonkarahisar-Dinar, Isparta-Şarkikaraağaç, Denizli-Çardak ve Denizli-Çivril sahaları da İhtisaslaşmış Devlet Kurumlarına devre hazır halde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Alaboyun, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, İstanbul, Ankara, Aydın, Afyon, Amasya, Bolu ve Muş illerinde de arama ve rezerv belirleme çalışmaları yapıldığını ve yıl sonuna kadar bu bölgelerde 250 bin metre sondaj hedeflendiğini aktardı.

Keşfedilen ve rezerv artışı sağlanan sahaların rezerv büyüklükleri şu şekilde:
Keşfedilen yeni linyit sahaları:
- Konya-Karapınar     1,832 milyar ton
- Trakya Çerkezköy 495 milyon ton
- Elbistan MTA Sahası 515 milyon ton
- Eskişehir - Alpu 1,453 milyar ton
- Afyon - Dinar  941 milyon ton
- Amasya - Merzifon  9,2 milyon ton
- Malatya - Yazıhan  17 milyon ton
- Pınarhisar - Vize  140 milyon ton
- Konya - Ilgın  30,6 milyon ton
- Denizli - Çivril     7,5 milyon ton
- Denizli - Çardak  44,2 milyon ton
- Isparta - Şarkikaraağaç 306,7 milyon ton

 

Rezerv artışı sağlanan sahalar:
- Afşin-Elbistan EÜAŞ Sahası 1,3 milyar ton
- Manisa-Soma TKİ Sahası 205 milyon ton