Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, Avrupa'ya açılan bir üs olarak gördükleri Almanya'da, KT Bank AG olarak 3 yılda 8 şube açmayı hedeflediklerini söyledi.

Almanya'da tam bankacılık lisansı alarak faaliyete başlayan Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın yüzde 100 iştiraki KT Bank AG'nin Frankfurt'ta yapılan açılış töreninin ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen Uyan, Avro Bölgesi'nde faizsiz bankacılık yapan ilk bankası olduklarını ve Almanya'yı tüm Avrupa'ya açılan bir üs olarak gördüklerini ifade etti. 

Uyan, halen Frankfurt, Berlin ve Mannheim olmak üzere 3 şubelerinin bulunduğunu belirterek, bu yıl içinde Köln'de bir şube daha açmayı planladıklarını, ayrıca başta Münih ve Düsseldorf olmak üzere üç yılda toplam 8 şubeye ulaşma hedefleri bulunduğunu bildirdi.

Büyüme modellerinin bireysel bankacılık ve elektronik bankacılık odaklı olacağını kaydeden Uyan, Türkiye'de e-bankacılığa ciddi yatırım yaptıklarını ve XTM adı altında kendilerine ait bir ürün bulunduğunu ve  böylece müşterilerin şubede yapabilecekleri her şeyi evlerinden, işyerlerinden, internet üzerinde yapabildiklerini anımsattı.

Uyan, bu sistemi Almanya'daki iştiraki KT Bank'a da adapte etmeye çalışacaklarını belirterek, "Almanya'da 5 milyon avro asgari sermaye şartı olmasına karşın biz 45 milyon avro gibi güçlü bir ödenmiş sermaye ile başladık. Avrupa'nın faizsiz bankacılık potansiyeline inanıyoruz" dedi.

"Almanya'da yaşayan 4,3 milyon Müslüman vatandaşın toplam varlıkları 45 milyar avro"

Dünyada kullanılan bir faizsiz bankacılık ürünü olan "Azalan Müşaraka"yı uygulamayı düşündüklerini belirten Uyan, Almanya'da da mevzuat çalışmalarının yapıldığını ifade etti.

Almanya'da 4,3 milyon Müslüman nüfus olduğuna değinen Uyan, şunları kaydetti:

"Almanya'daki Müslüman nüfusun 45 milyar avroluk bir varlığı ve bu nüfusun ağırlıklı olarak 19-49 yaş aralığında olduğundan bahsediliyor. Türk nüfusunun da bunların içinde yaklaşık yüzde 70 olduğu tahmin ediliyor. Burada yaşayan Müslüman vatandaşlara ait KOBİ dediğimiz birçok işletme var. Türkiye'de yüzde 50 portföyümüz KOBİ'den oluşuyor. Burada da aynı kalite standardıyla KOBİ'lerin özellikle Türkiye ile olan iş ilişkilerinde rol alabileceğimize inanıyoruz."

Türkiye'nin en önemli ticaret partnerinin Almanya olduğunu hatırlatan Uyan, Avro Bölgesi'nde İtalya ve İspanya'nın ekonomik olarak sıkıntıda bulunduğunu, ancak Alman ekonomisinin büyümeye devam ettiğine dikkati çekti. 

Uyan, fon toplamının önemine inandıklarına işaret ederek "Onun dışında da imkanlar var, ancak zaman alacak. Almanya'da toplam 2 bin 300 banka. Türkiye'de henüz olmayan değişik bankacılık hizmetleri var. Devlet, ipotek bankacılığı olarak çevirebileceğimiz konut sektörüne yönelik çalışan bankalara ciddi kaynak ve fon sağlıyor. Biz de bunları faizsiz bir sistem içinde alabilirsek kullanabiliriz" dedi.

 "Yıl sonunda 150 milyon avro aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz"

Ufuk Uyan, bu yıl sonunda KT Bank olarak hedeflerinin aktif toplamında 150 milyon avroya, mevduat toplamında ise 140 milyon avroya ulaşmak olduğunu bildirdi.

Almanya'da mevzuatın çok katı ve disiplinli olduğunu, kara para incelemeleri nedeniyle bir hesap açmanın 10 günü bulabildiğini anlatan Uyan, 3 yılın sonunda 323 milyon avro, 5'inci yılın sonunda ise 486 milyon avro aktif büyüklüğe ulaşma hedeflerinin olduğunu söyledi.

Hedef müşteri sayılarını ise yıl sonuna kadar 20 bin ve beş yıl sonra ise 200 bin düzeyine çıkarmayı amaçladıklarını belirten Uyan, şunları aktardı:

"Avrupa'da daha önce neden katılım bankası açmadık? Çünkü katılım bankacılığı uzun soluklu bir süreç. Uzun vadeli düşünmek ve misyonunuzun olması gerekiyor. Bir ihtiyaç varsa ve bunu karşılıyorsanız, hem kar ediyorsunuz hem de manevi tarafınızı destekliyorsunuz. İnsanlar İslami esaslara göre düşündüklerinde banka sisteminden uzak durmaya çalışıyor. Biz onların ihtiyaçlarına imkan tanıyoruz. Açılışımızdan sonra, başarımıza göre diğer bankalar da hareket edeceklerdir."

Uyan, Türkiye'de seçim ortamı ve sonrasında borçlanma maliyetlerinin 10-15 baz puan arttığını, ancak borçlanma konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığına dikkati çekti.

10 yıl vadeli sukuk ihracı konusunda çalışmalar yaptıklarını, eylül ayı içinde 400 milyon dolarlık sermaye benzeri kredi karşılığı sukuk ihracı için çalışma içinde oldukları bilgisini paylaşan Uyan, Türkiye'de seçim belirsizliğine karşın kredi büyümesinin yüzde 18-20'ler civarında olduğunu dile getirdi.

Kredi talebinin hala canlı olduğunu vurgulayan Uyan, banka olarak ağırlıklı bireysel ve KOBİ'de büyüdüklerini, seçimlerden sonra maliyetlerin yukarı çıktığını ve talebin azaldığını, ama dengelenme yaşandığını ifade etti.

Özellikle konutta kredi talebinde hiç daralma yaşanmadığını, seçim öncesinde ticari kredilerde daralma olduğunu belirten Uyan, "Yeni açılan ve açılacak olan kamuya ait katılım bankalarını, sektörü büyütecekleri düşüncesiyle her zaman olumlu karşıladık" diyerek sözlerini tamamladı.