Korona virüs vakalarındaki artış yatırımcıları tedirgin etmeye devam ederken bunun da risk iştahını olumsuz etkilediğini görüyoruz. Ayrıca makroekonomik görünümün soru işaretleri yaratması da baskı oluşturuyor. Bu noktada, AB Komisyonu’nun 2020 için daralma beklentisini %7,4’ten %8,3’e çıkarması dikkat çekerken Almanya’da önceki ay %17,5 daralan sanayi üretiminin Mayıs ayında %7,8 artış gösterse de %11,1’lik beklentinin altında kaldığını gördük. Diğer taraftan OECD’nin güncellediği makroekonomik tahminlerde ikinci dalga ihtimaline yer vermesi de moral bozan bir gelişme oldu. Yeni güne başlarken ise dünkü zayıflığın ardından küresel piyasaların daha sakin bir performans sergilediğini görüyoruz. Ancak, içeride çok daha farklı bir tablo olsa da yurtdışında risk iştahının genel hatlarıyla düşük kalmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul’da iyimserlik artıyor. Son dönemde oldukça güçlü bir trend doğrultusunda hareket eden BIST-100 endeksi yurtdışı piyasalardaki baskının etkisiyle 117 bin sınırına kadar geri çekilse de bir kez daha göreceli olarak dirençli kalmayı başardı. Kapanışı da yurtdışından pozitif ayrışarak yapan endeks günü ise 120 binin hemen altında tamamladı. Endeksteki yükselişe 35 milyar TL’yi aşan hacmin eşlik etmesi ise trendin ne derece güçlü olduğunu teyit eder nitelikte. Yurtdışında baskının arttığı dönemlerde bile güçlü kalmayı başaran endekste daha yukarıda seviyelere kapının açık olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu noktada 124.500 seviyesi en güçlü hedef olarak kalmayı sürdürüyor.

Kaynak: Matriks

 Teknik Analizde Öne Çıkanlar

Hisse

RSI

Momentum

MACD-AS

Regresyon

GUSGR

AL

AL

AL

AL

TCELL

AL

AL

AL

AL

TUPRS

AL

AL

AL

AL

EUR/USD 1,13’ten uzaklaşmamaya çalışıyor. Makroekonomik veri akışının güçlü olmasının yarattığı iyimserliği korona virüs vaka sayılarında yaşanan artışın ortadan kaldırması önceki gün 1,1350 sınırına kadar yükselen paritenin güç kaybetmesine neden oldu. Buna karşın paritenin geri çekilmeleri 1,1250’nin üzerinde karşılıyor olması baskının sınırlı kalmasını sağlıyor. Küresel risk iştahında ciddi bir bozulma olmadıkça paritede yukarı yönlü denemelerin sürmesini bekleriz. Öyle ki risk iştahının genel hatlarıyla güçlü olması, dolar endeksinin borsalarla negatif korelasyonu ve 2022 sonuna kadar faizleri düşük tutması beklenen Fed’in varlık alımları özellikle orta uzun vadede EUR lehine eğilim yaratıyor.

Kur bant hareketi sergilemeye devam ediyor. USD/TL’nin uzun bir süre altında seyrettiği 6,86 seviyesinin üzerini test etmeye başlaması teknik açıdan şartları zorlaştırıyor olsa da özellikle dolar endeksinin göreceli olarak durgun bir performans sergiliyor oluşu kurda yukarı yönlü denemelerin sınırlı kalmasını sağlıyor. Dolayısıyla kur her ne kadar 6,86’nın üzerinde daha fazla zaman geçirmeye başlamış olsa da hareketliliğin sınırlı kaldığını da göz önünde bulundurarak haftanın geri kalanında da anlamlı bir değişiklik beklemiyor ve ağırlıklı olarak bant hareketi sergileneceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz.   

Kaynak: Matriks

Ons altın son dönem zirvesini ileri taşıyor. Korona virüs vaka sayılarının ABD’de 50 binli seviyeleri görmeye devam etmesi ve dünyanın geri kalanında da yukarı yönlü bir trend olması ons altının güçlü bir zeminde hareket etmesini sağlıyor. Buna dolar endeksinin durgun bir performans sergilemesi de eklenince fiyatların bir süredir hedef olarak gösterdiğimiz 1800 dolar sınırına oldukça yaklaştığını görüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ons altın son bir yıldır net bir şekilde yukarı yönlü bir kanal içerisinde hareket ediyor. Ancak 1800 doların aşılması halinde 1800-1820 dolar bandının önemli bir direnç olması bu bölgede kâr satışları görülebileceğine dair sinyaller veriyor. Olası geri çekilmelerin boyutunu ise korona virüs endişelerinin ne derece yüksek kalmaya devam ettiği belirleyecektir.