Keşan Ticaret Odası, Keşan Ticaret Borsası ve İpsala Ticaret Borsası’nın desteklediği forumu KEYİAD Başkanı Ahmet Eler yönetti. Konuşmacılar arasında BigChefs Kurucusu Gamze Cizreli, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, DEİK Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı ve DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet yer aldı.

Başarı hikayesiyle Hürriyet Gazetesi’nin Ekonomi Editörü Ceyhun Kuburlu’nun “Deli misin Sen?” isimli kitabında da yer alan BigChefs’in Kurucusu Gamze Cizreli, kitaba adını veren soruyu ailesi ve arkadaşlarından çok sık duyduğunu söyledi.

Cizreli, ODTÜ’den mezun olduktan sonra Amerikalı bir savunma sanayi şirketinde çalışmaya başlamış, 3 yılda sürekli terfi almış. Ancak hayallerinin peşinden gitmeye karar verip istifa etmiş, Ankara’nın ilk kafesini açmaya karar vermiş.

  • Özellikle iyi de bir eğitim almışsanız, yakınlarınız size “Bunun için mi okudun, deli misin sen?” diyebilir.

         İşler beklendiği gibi gitmeyip, ortağı ile ayrılınca, sıfırdan başlamaya karar vermiş.

  • Ama sermaye yok. Üniversitede iyi bir iş planının nasıl yapılacağını öğrendim. Bankalara da kredi için 2-3 sayfalık iş planımla başvurdum. O dönem Yapı ve Kredi Bankası bana inandı. BigChefs böyle ortaya çıktı.

        Büyümelerinde yerel üreticinin önemine değinen Cizreli, “Toprağın Kadınlarından Sofralara” projesiyle mutfaklarında kullandıkları ürünlerin yüzde 10’unun Türkiye’nin farklı noktalarındaki yerel kadın üreticilerden aldıklarını belirtti.

  • BigChefs şimdilerde 9’u yurtdışında toplam 59 şubesi olan bir marka. Önümüzdeki dönemde Frankfurt ve Katar’da da faaliyete başlayacağız.

         DEİK Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, Cizreli’nin finansman sağlama hatırasının bir benzerini 2007 yılında Brezilya seyahatinde yaşadığını anlattı.

  • 1milyon dönüm arazide pamuk ve soya üretimi yapan bir üretici ile görüşmeye gittim. Bir kenarı 36km, diğer kenarı 19km olan tek bir parçada üretim yapılan tesisin kendi özel havalimanı, 5 uçağı, 5 yıldızlı otel gibi misafirhanesi var. Öz sermaye ile olacak bir büyüklük değildi. Finansman kaynağını sorduğumda aldığım cevap, “yaptığımız sözleşmeler” oldu. Bankalara teminat olarak sözleşmelerini veriyorlardı. Bu tecrübeyi kullanmalıydık.

        Türkiye’ye döndüğünde bankalardan pamuk ticareti yapmak için finansman talep eden Levent Sadık Ahmet, teminat olarak satış sözleşmelerini gösterdiğinde olumsuz yanıt almış ama yılmamış. Önce doğru işler yaparak kendisine sunulan limitleri 5 kat artırmış.          Sonra da 9 banka ile sıfır teminatla çalışan bir firma haline gelmiş.

         DEİK Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı her iki hikayenin de aslında girişimcilik olduğunun altını çizdi. GYİAD Başkanlığı döneminde üniversitelere girişimcilik dersinin eklenmesini sağladıklarını hatırlatarak, girişimciliğin bir anda ortaya             çıkmayacağını temelinde eğitimin olduğunu vurguladı.

         Eczacıbaşı, gençlerin ve yeni girişimcilerin kredi imkanları açısından şanslı bir dönemde olduklarını söyledi.

  • Daha önce bir fikri gerçekleştirmek için sermayeye ihtiyaç vardı. Şimdi fonlar var, KOSGEB var, melek yatırımcılar var. Bankalar iyi olan fikri, işi, iş planını destekliyor.

         Türkiye’de 70bin, yurtdışında 4bin mağazası bulunan bir yapı haline gelen Birleşmiş Markalar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Sinan Öncel ise yeni girişimciler için adil ticaret ortamının gerekliliğinden bahsetti ve ekledi:

  • Döviz ile yapılan kira sözleşmeleri girişimciyi de yatırımcıyı da korkutuyordu. Hindistan’da yerel para birimi ile satış yaptığınız için istesen de döviz ile sözleşme yapamıyorsun, Avrupa’da sözleşmeler Euro ile, dolar ile yapamazsın. Ama Türkiye’ye baktığımızda TL ile sözleşme yapan AVM neredeyse yok gibiydi.

          Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bu sözleşmelerin TL’ye çevrildiğini hatırlatan Öncel, dönüşen sözleşmelerde doların 4,5TL, euronun 5,4TL olarak hesaplandığını söyledi.

         Sinan Öncel konuşmasının sonunda Keşan’ın da içinde bulunduğu Trakya Bölgesi ile ilgili bir hayalini dile getirdi.

  • Trakya tamamen serbest bölge haline getirilse, teşvikli bölge olsa, Avrupa’nın üretim merkezi olsa. Hong Kong modeli gibi. Avrupa’ya en yakın üretim alanımız haline gelse. Sadece bacalı üretimden bahsetmiyorum. Bu bereketli toprakları daha verimli hale getirerek tarım ihracatı yapılabilir.

KURUM İÇİ GİRİŞİMCİLİK DE ÖNEMLİ

BigChefs Kurucusu Gamze Cizreli, yakın dönemde kullanıma sunacakları mobil uygulama ile müşterilerin yoldayken, restauranta gelmeden siparişlerini verebileceğini söyledi. Böylelikle bekleme sürelerini ortadan kaldırabileceklerini aynı zamanda misafirleri yakından tanıyıp, yeme alışkanlıklarını öğrenebileceklerini belirtti.

  • Bir sonraki aşamada hesabı da uygulama aracılığıyla almayı planlıyoruz. Bu fikir içimizde yer alan bir ekipten çıktı, başarılı olacağına inanıyorum.