HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, "Kamu Çerçeve Protokolü ile ilgili süreci başlattık" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü görüşmeleri çerçevesinde bir araya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmede Arslan, Bakan Bilgin’e Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüne ilişkin talep ve önerilerini sundu.

Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Arslan, "Kamu Çerçeve Protokolü ile ilgili süreci başlattık. Konfederasyonumuz Koordinasyon Kurulu Yunus Değirmenci başkanlığında Osman Yıldız’la birlikte HAK-İŞ’i temsilen bu çalışmaları başlattık, çalışmalar sürüyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın daveti üzerine konfederasyonumuza Türk-İş Konfederasyonu ortak çalışma kararı aldık. Geçen dönemde olduğu gibi Kamu Çerçeve Protokolü, HAK-İŞ ve Türk-İş ortaklaşa gerçekleştirmiştik. Bu dönemde ortak çalışma kararı aldık. Bu karar gereği bugün saat 15.00’de koordinasyon kurulumuz, Türk-İş koordinasyon kuruluyla ortak bir çalışma yapacak. Bu çalışmalar çerçevesinde yol haritamızı 2 konfederasyon ortaklaştıracağız ve bir an evvel Kamu Çerçeve Protokolü’nün imzalanması konusunda çalışmalarımızı hızlandıracağız" diye konuştu.

Arslan konuşmasına şöyle devam etti:

"İkincisi 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadro alan kamudaki çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda bir mutabakatımız vardı. Bu mutabakatı da Bakan’la tekrar gözden geçirdik. Burada da özellikle kadro alan kamu çalışanlarıyla aynı zamanda yerel yönetimlerde çalışan kamu işçilerinin 6772 sayılı Kanun’a göre verilmesi gereken ilave tediyelerin verilmesi, zorunlu emekliliğin ortadan kaldırılması ki heyete içerisinde zorunlu emekliliğin kaldırılması konusunda mutabakatımız var. Bakan o konuda da yine bizim talebimizi kabul edecek şekilde düzenleme yapıldı. Yine özlük haklarının iyileştirilmesi tayin becayiş haklarının tanınması ve benzeri sorunlarının giderilmesi konusunda Bakan’la imzaladığımız çerçeve protokoldeki hükümlerin aynen geçerli olduğunu ve bunun bu dönem için hayata geçirilmesi hususunda da bir mutabakatımız var."

"Bakanımızı toplu iş sözleşmelerinin bir an evvel sonuçlanması konusunda son derece kararlı gördük"

Kadro alamayan taşeron işçilerle ilgili konuşan Arslan, "Tabii üçüncü 696 ile kadro alamayan taşeron şirketlerde çalışan işçilerin başta kitler olmak üzere kadrolarının verilmesi konusunda da bir mutabakatımız vardı. Bir çerçeve protokolde hüküm vardı, onu da hatırlattık. Yine başta kitlerde çalışan ve kitlerin dışında da taşeron firmalarda çalışan bizim rakamlarımız da göre 100 binin üzerindeki taşeron şirketlerdeki çalışan arkadaşlarımızın kadroya geçirilmesi konusundaki talebimizi Bakanla tekrar teyitleştik. Bu 3 konudaki taleplerimizin inşallah cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinden önce hayata geçirilmesi ve bu kamu çerçeve protokolü da bunların artık kanunlaşmış olarak ortadan kalkması umudumuzu beklentimizi tekrar ifade ettik. Bakanımızı toplu iş sözleşmelerinin bir an evvel sonuçlanması konusunda son derece kararlı gördük" ifadelerini kullandı.

Kamu Çerçeve Protokolü’nün önemine değinen Arslan, "Yine pek çok sorunları ek protokolle çözmek yerine bütün bunların hepsini birlikte Kamu Çerçeve Protokolü ile beraber sorunları çözme konusunda bir irade koyduk. HAK-İŞ olarak Kamu Çerçeve Protokolü, yerel yönetimlerle birlikte dahil olan üye sayımız, işçi sayımız yaklaşık 550 bin dolayısıyla HAK-İŞ Konfederasyonu Kamu Çerçeve Protokolü’nde en geniş kapsamlı işçileri temsil etmektedir" açıklamasında bulundu.