EDİRNE (AA) - Yıllık izinlerini tamamlayarak yaşadıkları ülkelere dönen gurbetçiler en fazla Kapıkule Gümrük Kapısı'nı tercih ediyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 19 Ağustos'tan bu yana Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan 21 bin 925 otomobil Avrupa'ya geçti. Aynı tarihte toplam 17 bin 577 otomobil ise Hamzabeyli, Dereköy, İpsala ve Pazarkule sınır kapılarını tercih etti.  Gurbetçiler tatil için de Kapıkule'den geçerek yurda geldi. Kapıkule'nin geliş yönünde de tercih edilmesi gümrük kapısı verilerine göre "rekorlar" kırılmasına da neden oldu. Gümrük kapısında, 2 Ağustos Pazar günü öğleden sonraki 12 saatlik sürede, bugüne kadar yapılan en yüksek araç girişi gerçekleşti. 5 bin 154 aracın gümrük giriş işlemi yapıldı. Söz konusu 12 saatlik dilimde 22 bin 665 yolcunun da pasaport işlemi gerçekleştirildi.  Aynı gün, 20.00-21.00'de ise 615 aracın giriş işlemi yapılarak, bir rekor daha kırıldı. Böylece dakikada 10 araç ve 5,85 saniyede 1 aracın gümrük işlemi yapılarak Türkiye’ye girişi sağlandı. Ramazan Bayramı'nın 3. günü de 12 saatte Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan 5 bin 93, 1 saatte ise 504 araç giriş yapmıştı.

"Kapıkule klasikleşti"


Yurda giriş ve çıkışlarda Kapıkule Gümrük Kapısı'nın tercih edilmesi zaman zaman yoğunluğa neden oluyor. Bulgaristan'ın yoğunluğa cevap verememesi üzerine Türkiye tarafında kuyruklar oluşabiliyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı gümrük kapılarında, gurbetçi sezonu için personel ve peron takviyesi yapılarak gurbetçilerin giriş ve çıkışlarda sorun yaşamaması sağlanıyor. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gurbetçilerin internet sitelerinden tüm sınır kapılarını canlı yayında takip edebildiğini söyledi. 

Gümrük kapılarının durumunu kontrol eden gurbetçilerin, sakin olan kapıyı tercih edebileceğini aktaran Yalçın, şunları kaydetti:
 "Kapıkule'nin daha çok tercih edilmesinin nedeni alışkanlık.  Kapıkule biraz da klasikleşmiş. Halbuki gurbetçilerimiz internet sitemizden durumu takip etseler, yoğunluk yaşanmayacak gümrük kapısından geçiş yapabilirler. Gurbetçilerimiz yurda girerken de çıkarken de canlı kamera sistemini takip etmeli."