GAZİANTEP (AA) - ORHAN ÇİÇEK - Güneydoğu'dan İran'a bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 123 artarak 99 milyon dolar oldu.

AA muhabirinin, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, İran'a bölge illerinden gerçekleştirilen ihracat son dönemde artmaya başladı. 

İran'a 2012'de yapılan 110 milyon dolarlık ihracat, 2013'te 112 milyon dolara, geçen yıl ise 257 milyon dolara ulaştı. 

Bu yılın ocak-mart döneminde bölgeden İran'a yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 123 artarak 99 milyon 405 bin dolara yükseldi.

İran'a bu dönemde 5 milyon 157 bin dolarlık hububat bakliyat, 2 milyon 172 bin dolarlık kuru meyve, 60 milyon 774 bin dolarlık tekstil, 2 milyon 592 bin dolarlık halı, 28 milyon 710 bin dolarlık diğer kalemlerden oluşan ürün ihraç edildi.

- Son aylarda İran'a ihracatta artış yaşandı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son aylarda ihracatın önemli oranda artış gösterdiği ülkelerin başında İran'ın geldiğini söyledi.

ABD ile İran arasında gerçekleştirilen anlaşmanın da bu pazara ulaşmada olumlu etki yaratacağını belirten Bartık, Ortadoğu pazarında yaşanan kaybı başka ülkelerle telafi etmek istediklerini dile getirdi.

Bu kapsamda iş adamlarının farklı coğrafyalarda çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden Bartık, "Son aylarda ihracatta artış yaşanan ülkelerden biri de İran. Komşumuz İran ile kültürümüz de benzeşiyor. Bakliyat, kuru meyve, tekstil ve halı gibi ürünler, İran'ın talep ettiği kalemlerin başında geliyor. Ambargonun kalkmasıyla geçiş noktasında olan Gaziantep, batının İran'a açılan kapısı olacak" dedi.

Gaziantep'in, İran'ın ihtiyacı olan birçok ürünü karşılayabilecek üretim çeşitliliğine sahip olduğuna dikkati çeken Bartık, bu ülkeye gerçekleştirilen ihracatı daha da artırmak için çalıştıklarını vurguladı.

Bartık, bölge için çok bakir bir pazar olan İran'ın iyi analiz edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.