MARDİN (AA) - Mardin'de, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Girişimciler İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi eğitim toplantısı yapıldı.

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Çözüm süreci ile yatırımların artmasının Türkiye ekonomisini büyüteceğini söyledi.

Onatça, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolara yükseldiğini ancak Avrupa Birliği sürecini hızlandıracak adımların yeterince atılmadığını ileri sürdü.

Komşularla sıfır sorun politikasının geliştirilmediğini, gerekli yasal düzenlemelerin yapılmadığını iddia eden Onatça, şöyle dedi:

"Yeterli yabancı sermayeyi çekemedik. Kişi başına düşen 10 bin doların ötesine gidemedik. Madem İstanbul beraberinde 14 ili zenginleştiriyor o zaman İstanbul gibi illeri çoğaltalım. Biz barış sürecine başından beri destek verdik. Barış sürecinin beraberinde buradaki yatırımların artması ile Türkiye ekonomisi büyüyecektir."

 

- "Müreffeh Türkiye’nin yolu müreffeh Güneydoğu’dan geçer"

 

Dicle Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DİCLESİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan ise bölgenin çok kritik öneme sahip ve Ortadoğu coğrafyasına açılan bir kapı olduğunu söyledi.

Duyan, bölgenin iş adamları olarak Türkiye ekonomisinin gelişiminin bölge ekonomisinden geçtiğini çok iyi bildiklerini, bunun için ellerini taşın altına koymaktan çekinmediklerini ve çekinmeyeceklerini söyledi.

Bölgenin ekonomik refahının ülke ekonomisinin daha üst seviyeye çıkması için fırsat olacağını kaydeden Duyan, "Yıllardır hayal ettiğimiz ve bunun için çalıştığımız müreffeh Türkiye’nin yolu müreffeh Güneydoğu’dan geçer" dedi.

 Bölgenin istihdam sorunu ve genç işsiz nüfus oranlarının bölgedeki göç sorununun en temel nedeni olduğunu ifade eden Duyan, şöyle konuştu:

"Yeni istihdam alanları yaratılmadığı sürece doğudan batıya göçü durdurmak mümkün olmayacak. Bu da hem doğuda hem batıda ekonomik ve sosyokültürel açıdan sorunları kronik hale getirecektir. Bölgenin ve ülkemizin barışı adına çok önemli fırsatlar yakaladığımız bu günlerde bölgeye yapılan her yatırım ülkenin barışına ve geleceğine sağlam bir tuğla koymak olacaktır." 

Duyan, gençlerin ve kadınların istihdama katılmasının bölge barışı açısından büyük önem arz ettiği sözlerine ekledi.

Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Februniye Akyol Akay da Mardin ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Genel Sekreteri Dr. Ali Ercan Özgür moderatörlüğünde "Türkiye'de ve TRC 3 Bölgesinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Deneyimleri" konulu panel düzenlendi.