GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) tescil başvurusunda bulunacak. 

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan ve genellikle dolma yapımında kullanılan kurutmalık sebzeleri tescil ettirmek istediklerini belirtti.  

Geleneksel Antep peyniri ve Antep fıstığı ezmesinin ardından şimdi de kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için çalışma başlattıklarını vurgulayan Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Gaziantep'in en büyük zenginliği sofrasından ve kültüründen geliyor. Kökleri asırlar öncesine dayanan ve atalarımızın sofralarından eksik etmediği bu lezzetleri, gelecek nesillere en doğal haliyle taşımayı amaçlıyoruz. Dolma ve çeşitli yemeklerin yapımında kullanılan kurutmalık patlıcan ve biberin coğrafi işaretini almak için proje hazırladık. Bu konuda çeşitli üniversitelerden alanında uzman bilim adamlarıyla işbirliği içerisindeyiz."

Tiryakioğlu, özellikle kış mevsiminde tüketilen kurutmalık sebzelerin yüzde 90'ına yakınının Gaziantep’te üretildiğini vurguladı.

Kurutmalığın sektör olmaya başladığını aktaran Tiryakioğlu, "Bu ürün iç pazardaki tüketimin yanı sıra çeşitli ülkelere yavaş yavaş ihracat edilmeye başlandı. Yaz aylarında dallarından taze taze toplanarak kurutulan sebzeler, uygun koşullarda saklandıktan sonra kışın çeşitli yemeklerde kullanılmakta. Yetiştiricisinden, oyma işlemini yapıp kurutan kişilere kadar birçok kişiye mevsimsel gelir kaynağı sağlayan Gaziantep kurutmalığının tescilini alarak kalitesini de bir anlamda korumak istiyoruz. Coğrafi işaretle koruma altına alacağımız bu ürünümüz, yöresel değer ve marka kazanacağından katma değeri de artacak" ifadelerini kullandı. 

Tiryakioğlu, tescil başvurusu için gerekli araştırmaları en kısa zamanda tamamlayacaklarını kaydetti.