EVA Gayrimenkul Değerleme, yabancı yatırımcıların 2019 yılı 4. çeyrek sonu ile 2020 yılı aynı döneminde Türkiye’de gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarını inceledi. Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı verilerine göre; 2019 yılı 4. çeyreği sonunda 47 bin 668 adet olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2020 yılı aynı döneminde yüzde 0,6 azalarak 47 bin 369 adet oldu.

Türkiye genelinde, toplam 40 bin 812 adet konut satıldı

Konut satışı özelinde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; adet bazında, 2020 4. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde, toplam 40 bin 812 adet konut satıldı. Bu rakamla, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,3’lük bir düşüş görüldü. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2019 yılı 4. çeyrek sonu itibariyle yüzde 3,4 iken bu oran 2020 yılı aynı döneminde yüzde 2,7’ye geriledi.

Gayrimenkulde de konutta da İran ilk sırada

2020 yılı 4. çeyrek sonu itibariyle, yabancıların Türkiye genelindeki adet bazında tüm gayrimenkul yatırımları incelediğinde, ilk sırada İran yer alıyor. Bu kategoride bir önceki yılın birincisi Irak’ın yerini alan İran’ı Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Yemen, İngiltere, Kuveyt ve Ürdün takip ediyor.

Konutta İran, Irak, Rusya Federasyonu ve Afganistan’tan büyük ilgi

2020 yılı 4. çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde yabancılara yapılan toplam konut satış âdetinde ise İran ilk sırayı aldı. İran’ı, Irak, Rusya Federasyonu, Afganistan, Kazakistan, Azerbaycan, Yemen, Ürdün, Almanya ve Kuveyt takip etti.

Yabancı gayrimenkul yatırımlarında Körfez ülkelerinin payı azalıyor
Yabancı gayrimenkul yatırımlarında önemli bir ağırlığa sahip olan Körfez ülkelerinin, 2019 yılı 4. çeyreği sonundaki 18 bin 019 adet olan tüm gayrimenkul cinsinde adet bazında yaptıkları yatırımlar 2020 yılı aynı döneminde yüzde 1,0 oranında azalarak 17 bin 842 adet olarak açıklanmıştır. Ayrıca, toplam yabancı yatırımlarının içinde Körfez ülkelerinin durumunu değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme, 2019 yılı 4. çeyreği sonunda toplam yabancı yatırım adedi içinde payı %38 olan Körfez ülkelerinin 2020 senenin aynı oranı koruduğunu ortaya çıkardı.

Gayrimenkul yatırımında İstanbul, Antalya ve Ankara ilk üçte

Tüm gayrimenkul cinsinden en çok tercih edilen illerde toplam adet bazında 2020 yılı 4. çeyrek sonu itibariyle yabancıların gayrimenkul yatırımlarında en çok tercih ettiği il İstanbul olurken, İstanbul’u Antalya, Ankara, Bursa, Yalova, Mersin, İzmir, Muğla, Sakarya ve Samsun izledi.

İstanbul’da 2019 yılının aynı dönemine göre %0,5’lık düşüş yaşandı

yatırımcıların 2019 yılı 4. çeyrek sonu dönemi ile 2020 yılı aynı döneminde İstanbul’da gerçekleştirdikleri gayrimenkul alımlarımda ise, Tapu Yabancı İşler Daire Başkanlığı verilerine göre; 22 bin 824 adet olan yabancıların gayrimenkul edinimleri 2020 yılı aynı döneminde yüzde 0,5 azalarak 22 bin 719 metrekare oldu.

İstanbul’da İran birinciliği korudu

2020 yılı 4. çeyrek sonu itibariyle, yabancıların İstanbul genelindeki adet bazında tüm gayrimenkul yatırımlarında, ilk sırada İran yer alıyor. Bu kategoride bir önceki yılda da birinci olan İran’ı Irak, Afganistan, Çin, Yemen, Filistin, Ürdün, Azerbaycan, Mısır ve Libya takip ediyor.

İstanbul’da Yabancılara Konut satışında adet bazında yüzde 8,1’lik düşüş yaşandı

Konut satış adedi özelinde ise TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; adet bazında, 2020 4. çeyrek sonu itibariyle İstanbul genelinde, toplam 19 bin 175 adet konut satıldı. Bu rakamla, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 8,1’lik bir düşüş görüldü. Yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki oranı 2019’ yılı 4. çeyrek sonu itibariyle yüzde 8,8 iken bu oran 2020 yılı aynı döneminde yüzde 7,2’ye geriledi.

İlçe tercihleri, Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir

İstanbul’daki gayrimenkul edinimlerinde adet bazında yabancılar tarafından en çok tercih edilen ilk on ilçe Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Küçükçekmece, Sarıyer, Zeytinburnu, Büyükçekmece ve Fatih oldu.

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında: EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.

EVA Değerleme’nin kendi alanında 24 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir. EVA Değerleme, 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. 2020 yılında ise Euromoney’in “Real Estate Awards 2020” ödülleri kapsamında, Türkiye'nin en iyi Gayrimenkul Araştırma ve Gayrimenkul Değerleme firması seçilmiştir. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"; 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.

EVA Gayrimenkul Değerleme, her türlü gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı hak ve faydaların değerlemesi, makine ve ekipman değerlemesi hizmetleri vermekte, gayrimenkul projelerinde fizibilite, şerefiyelendirme, yer seçimi analizi, çalışmaları yapmakta, en iyi ve en verimli kullanım etütleri hazırlamakta, kurumsal imar barışı danışmanlığı hizmeti vermekte, finansal kurumlar için kredilerde yatırım ilerleme raporları hazırlanması hizmetleri vermektedir. Şirketin ortakları ve Yöneticileri arasında Türkiye’nin ilk SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarından Cansel Turgut Yazıcı, Özdil Şahin, Özhan Yurtseven ve Zuhal Balsarı bulunmaktadır. Şirketin Türkiye Otel Sektörü Pazar Analizi Raporu, Türkiye Alışveriş Merkezleri Potansiyeli Analizi raporları, İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu , İstanbul Yurt sektörü raporu gibi yayınlanmış sektörel araştırma raporları vardır.