Fitch Ratings'in resmi sitesinden yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin kayda değer büyüklükteki cari işlemler açığının temel finansman kaynağı olan borçlarıyla, ülkenin en büyük dış borçlanıcıları olarak bankalarının oynadığı rol, bu bankaları yatırımcı güvenindeki keskin değişikliklere karşı kırılgan hale getiriyor" denildi.
Açıklamada, Türkiye'de kredi büyümesinin gevşemesinin yanı sıra, petrol ithalatından kaynaklanan tasarruflardan dolayı Türkiye'nin cari açığının daraldığı aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Bu durum ülkenin ve söz konusu bankaların dış borcununun büyümesini yavaşlattı. Bankaların dış borçlarının 2013 yılındaki 34 milyar dolara kıyasla 2014'te 17 milyar dolar artması kısmen doların güçlü seyretmesinden ve bunun bir sonucu olarak bankaların avro ve Türk Lirası cinsinden borçlarını yeniden değerlendirmesinden kaynaklandı". Yeni kredilerin uzun vadeli borçlanmalara doğru yönelmesi Türk bankalarının risk profili için pozitif. Ancak kısa vadeli yükümlülükler hala bekleyen dış borçların büyük kısmını oluşturuyor."

Türk bankalarının toplam döviz cinsinden likidite pozisyonunun 2014'te büyük oranda değişmediği kaydedilen açıklamada, "Döviz cinsinden varlıklarda dikkate değer bir artış yok. Temel beklentimiz, yüksek borç çevirme oranları geçmişine dayanarak Türk bankalarının dış kredi piyasalarına iyi konumda olan erişimini muhafaza etmesi" değerlendirmeleri yapıldı.

Açıklamada ayrıca Türk bankalarının mevcut döviz likidite seviyesinin, kısa vadeli piyasaya erişim sorunlarıyla başa çıkmak için yeterli görüldüğü dile getirilerek, "Fakat bankaların piyasaya daha uzun süreli erişiminin yetersizliğine karşı kırılganlıklar dikkate değer" ifadesi kullanıldı.