WASHINGTON (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin gelecek dönemde daha hızlı büyümesini beklediğini belirtti. 

Türkiye'ye ilişkin ikinci değerlendirmesini bugün açıklayan Fitch Ratings, uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "BBB-" ve not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.

Not açıklamasında, Türkiye yönelik analizlere yer veren kuruluş, bu yılın ilk yarısında yüzde 3,1 büyüyen ekonominin gelecek dönemde daha hızlı büyüyebileceğine işaret etti. 

"Türkiye'de büyüme benzer ülkelerin büyüme ortalamalarının üzerinde seyrediyor ve reformların eksikliğine rağmen artması bekleniyor" denilen metinde, ayrıca Türk lirasındaki değer kaybının yavaşladığı vurgulandı.

Fitch, devam eden dışsal kırılganlıkların hala Türkiye'nin kredi profilini etkilediğini belirtirken, bunların Mart ayında yapılan son değerlendirmeden bu yana değişim göstermediğini kaydetti.

Diğer taraftan, cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 4,6'ya gerileyeceği tahmininde bulunan kuruluş, açıklamasında, Türk bankalarının iyi şekilde regüle edildiğinin altı çizilirken, "Yatırım yapılabilir kredi notuyla uyumlu olan Türk bankacılık sistemi, ağır bir finansal şoka karşı koyabilecek yeterli döviz likiditesine sahip" ifadelerini kullandı. 

- "Seçimlere yönelik belirsizlik yüksek seviyede"

Öte yandan, Türkiye'deki siyasi ortamın kötüleştiği ve Kasım ayında yapılacak seçimlere yönelik belirsizliğin yüksek seviyede olduğu ileri sürülen metinde, bazı anketlerin haziran ayında yapılan seçimlere benzer sonuçlara işaret ettiği aktarıldı. 

Ayrıca, Çözüm Süreci'nin sekteye uğradığı ve kayıpların arttığı bu dönemin uzun sürebileceğini belirten Fitch Ratings, buna ilaveten Türkiye'nin Suriye'deki karışıklık ve DAEŞ'in ölümcül ataklarına daha fazla maruz kaldığını ifade etti.

- "Not indirimi söz konusu değil"

Derecelendirme kuruluşu, son olarak "hassasiyet analizlerine göre, Türkiye'nin kredi notunda indirime neden olabilecek gelişmelerin mevcut şartlarda beklenmediğini" kaydederken, dış kırılganlıklarda ya da mali disiplinde oluşabilecek beklenmedik bir bozulmanın ve siyasi belirsizliğin devam etmesinin notu olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu. 

Fitch Ratings, bu sene Türkiye'ye ilişkin olarak 20 Mart ve 18 Eylül olarak iki tarih belirlemişti.