Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, eylül ayında 234 milyon dolarlık net satış gerçekleştiren yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği işlemlerdeki satışları net 937 milyon dolara ulaştı.
BIST 100 endeksi eylül ayındaki net yabancı yatırımcı satışına paralel olarak dolar bazında aylık yüzde 4,93 değer kaybetti. Analistler, eylül ayında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırabileceği endişelerinin fiyatlamalar üzerinde belirleyici olduğunu ve buna bağlı olarak dolar/TL'nin tarihi zirvesi olan 3,0753'e çıktığını belirterek, BIST 100 endeksinin de özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlarla ay içinde dolar bazlı uzun vadeli 25.000 desteğinin altını gördüğünü ifade ediyor. 

 - En çok alınan BİM, en çok satılan bankalar 

 Yabancıların eylül ayındaki işlemlerine bakıldığında, 39,6 milyon dolarlık net alımla en çok BİM Mağazalar (BİM) hisselerini tercih ettikleri görülüyor. BİM'in ardından yabancı yatırımcıların en çok alım yaptıkları hisse senetleri, Arçelik, Net Turizm, Ülker Bisküvi ve Emlak Konut GMYO olarak sıralandı.

En fazla satış yapılan pay piyasalarında ise ilk dört sırayı büyük banka hisselerinin alması dikkati çekti. Yabancıların eylül ayında en çok satış yaptığı hisse senetleri arasında 90,8 milyon dolar ile Garanti Bankası ilk sırada yer aldı. Garanti Bankası'nı sırasıyla Halk Bank, İş Bankası (C) ve Yapı Kredi izlerken, Türk Hava Yolları (THY) hisseleri de 21,1 milyon dolarla en fazla satış yapılan pay piyasaları arasında öne çıktı.

AA