Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Yerleşkesinde gerçekleştirilen Çevresel Testler Merkezi binası temel atma töreni ve Tahribatsız Test Merkezi’nin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Paralel yapıya yönelik operasyona ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Işık, Türkiye’de paralel yapıyla mücadelenin artık milli güvenlik meselesi olduğunu söyledi. Bu mücadelenin tamamen hukuk içerisinde kalmak zorunda olduğunu vurgulayan Işık, "Bugün yapılan da hukuk içerisinde yargının, kendi içinde elde ettiği bilgiler, belgeler ve delillerle başlattığı bir operasyon. İnşallah hayırla sonuçlanır" diye konuştu. 

Bakan Yılmaz da kim hukuka aykırı bir iş yapmışsa, karşılığını görmek zorunda olduğunu söyledi. Operasyonun belli delil ve gerekçelerle yapıldığına işaret eden Yılmaz, sonuçları takip edeceklerini ifade etti. 

"Yetmez ama evet"

Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin soruyu yanıtlarken de Bakan Işık, bu kararda en fazla dikkatlerini çeken hususun, koridorun üst bandındaki 50 puanlık indirim olduğunu söyledi. 

Piyasada finansmana erişim için üst bandın çok önemli olduğuna dikkati çeken Işık, şunları kaydetti: 

"Üst banttaki 50 baz puanlık indirim fena değil ama yetersiz. 'Yetmez ama evet' diye bir klişe var ya, biz Bakanlık olarak öyle bakıyoruz, yetmez ama evet… Önümüzdeki süreçte Merkez Bankamızdan daha cesur adımlar bekliyoruz. Zira Türkiye, özelikle reel sektörün sermayeye erişimi noktasında daha fazla gayret etmemiz gereken bir ülke ve dönem yaşıyoruz. Burada özellikle KOBİ’lerimizin daha uygun krediye, daha uygun şartlarda erişmesi, Türkiye’deki üretimin artması açısından önemli. Burada da Merkez Bankasının alacağı kritik karar, faiz koridorunun üst bandını daha cesurca aşağı çekmek. Bu yapılırsa, ben inanıyorum ki KOBİ’lerimizin finansmana erişimi daha kolaylaşacak. Bu da üretime daha olumlu yansıyacak. Üretim maliyetleri azaldığı için enflasyona da olumlu katkısı olacak."

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Merkez Bankasının kanununda iki temel görevin tarif edildiğini söyledi. Bunların; fiyat ve finansal istikrarı sağlamak ile bu hedefle çelişmemek kaydıyla büyümeye destek vermek olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye’nin en önemli meselesi elbette büyüme, istihdam, üretim ve ihracat artışı. Bu da yatırımlarla çok ilgili. KOBİ’ler başta olmak üzere yatırımların daha cazip hale gelmesi açısından faizlerin aşağı inmesi sevindirici bir gelişme. Bu, olumlu yönde bir adım. Bu trende baktığımız zaman, önümüzdeki dönemde faizlerin daha da aşağılarda olmasını biz de arzu ediyoruz" diye konuştu.