ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Macar Eximbank, başka bir ülkenin Türkiye'de açtığı ilk eximbank olacak. Umuyorum ki biz de buna cevap vermeye çalışacağız" dedi.
Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuşan Zeybekci, Macar ve Türk kültürü arasında önemli benzerlikler olduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki önceki görüşmelerde de önemli kararlar alındığını belirtti.

Türkiye ile Macaristan'ın 5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefi için çalıştıklarını vurgulayan Zeybekci, iki ülkenin potansiyeline bakıldığında bunun küçük bir rakam olduğuna dikkati çekti. Zeybekci, söz konusu hedefin önündeki engellerden birinin kotalar olduğunu kaydederek, "Yakın süreçte Türk ürünlerinin tam anlamıyla bir serbestlikle Macaristan'dan geçeceğine inanıyoruz. Türkiye ile Macaristan birbirini tamamlayan iki ülke. Un, şeker, yağ var bunları biraraya getirip helva yapalım" değerlendirmesinde bulundu.

Macar Eximbank'ın İstanbul'da ofis açmasını kararlaştırdıklarını ifade eden Zeybekci, "Macar Eximbank, başka bir ülkenin Türkiye'de açtığı ilk eximbank olacak. Umuyorum ki biz de buna cevap vermeye çalışacağız. Macar ve Türk şirketlerinin birlikte hareket etmesi kaydıyla oluşturduğumuz, iki ülke eximbanklarının da 25'er milyon dolar koyması ile 50 milyon dolarlık başlangıçla bir fon çalışmamız var. Bunu da en kısa sürede hayata geçeceğiz" dedi. 

Zeybekci, ilgili bakanların 6 ayda bir biraraya gelmesi ile 10 başlıkta sektörleri takip edeceklerini söyledi.