ORDU (AA) - Karadeniz'de 1 Eylül'den itibaren "Vira Bismillah" diyerek ağlarını denize bırakan balıkçılar, geride kalan 13 günlük sürede hamsinin diğer türlere göre daha fazla avlanması nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonun başlamasının ardından en fazla hamsinin avlandığını söyledi.

Hamsi avının, geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla olduğuna dikkati çeken Aydemir, "Bu durum ister istemez bütün balıkçılarımızı tedirgin ediyor. Biz balıkçılar olarak hamsi avının zamanında yapılmasını istiyoruz" dedi.

Gülyalı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Birol Koçak da hamsinin bu sezon adeta yolunu şaşırdığını belirterek, "Şu anda palamut ve istavrit avı dönemi. Bu dönemde hamsinin avlanmasına biz de çok şaşırdık. Denize açılan balıkçılarımız hamsiyle geri dönüyor. Bu sezon 'hamsi adeta ezber bozdu' diyebiliriz" ifadelerini kullandı. 

Koçak, hamsinin tezgahlarda kilogramının 10 liradan satışa sunulduğunu, erken de avlansa vatandaşların hamsiye rağbet gösterdiğini sözlerine ekledi. 

- "Balıkçılarımızın tedirgin olmasına gerek yok"

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu günlerde avlanan hamsinin normal olduğunu belirterek, "Avlanan bu hamsi, Karadeniz kıyılarında sürekli bulunan yerli hemsi" diye konuştu.

Avlanan hamsi miktarının çok az olduğunu dile getiren Balık, "Bu, önümüzdeki aylarda hamsinin daha az avlanacağı anlamına gelmez. Bu nedenle balıkçılarımızın tedirgin olmasına gerek yok" dedi.

Balık, hamsinin henüz deniz suyu soğumadığı için sürü oluşturmadığını kaydederek, "Hamsi sürü oluşturduktan sonra gerçek av o zaman başlar. Hamsi avına daha var. Ekim ayından sonra hamsinin bollaşması bekleniyor" şeklinde konuştu. 

Her yıl denizlerden 100 binlerce ton hamsi avlandığını vurgulayan Balık, "Şu günlerde avlanan hamsi miktarı 1-2 ton civarında var ya da yoktur. Rakamları da göz önünde bulundurursak tedirgin olunacak bir şeyin olmadığını daha net anlarız" dedi.

Balık, ekim ayından sonra denizde avcılığın normale dönmesini beklediklerini söyledi.